Halk Madene Karşı: Aybastı Perşembe Yaylası’nda Sondaj Tepkisi

Ordu’nun Korgan ilçesine bağlı Aybastı Perşembe Yaylası’nda yapılmak istenen maden arama sondaj çalışmalarına yöre halkı şiddetle karşı çıkıyor. Bölgeye giden yurttaşlar, karotları parçaladı ve çalışmaları durdurdu. Halk, maden arama sondajının yaylalara büyük zarar vereceğini düşünüyor.

Korgan Aybastı Yaylaları Platformu üyelerine göre, maden çalışmaları Korgan ve Aybastı yaylalarını kullanılamaz hale getirecek. Meraların zarar göreceğini, hayvancılığın olumsuz etkileneceğini belirten platform, sondajın iptali için yaylada toplandı ve alana gitme çağrısı yaptı. Toplanan vatandaşlar, yaklaşık 400 kişiyle sondaj alanına giderek çalışmaları durdurdu.

Hukuki Mücadele Devam Ediyor

Taşzemin İnşaat Madencilik Enerji Üretim Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi tarafından başlatılan sondaj çalışmaları, Ordu Valiliği Mera Kurulu tarafından önce olumsuz bulunmuştu. Ancak şirketin Enerji Bakanlığı’na tekrar başvurusu üzerine mera kurulunun bu kez ‘sondaj ve yol çalışmasına uygun’ kararı vermesi, yerel örgütler tarafından mahkemeye taşındı. Ordu Çevre Derneği, ikinci kararın iptali için Ordu İdare Mahkemesi’ne yürütmeyi durdurma davası açtı.

Yöre halkının ve çevre örgütlerinin hukuki mücadeleleri devam ederken, Ordu Valiliği Mera Kurulu’nun kararına itiraz eden halk, maden arama sondajının durdurulmasını talep ediyor. Ordu’daki Aybastı Perşembe Yaylası’nı korumak isteyen halk, zararlı faaliyetlerin önüne geçmek için eylemlerine devam ediyor.