Ä°srail’de Hükümetin Ä°stifası ve Gazze’deki Esirlerin Serbest Bırakılması Talebiyle Devam Eden Protestolar

Bu hafta Ä°srail’de hükümetin istifası ve Gazze’deki esirlerin serbest bırakılması talebiyle düzenlenen protestolar devam etti. Binlerce Ä°srailli, Tel Aviv, Hayfa, Batı Kudüs ve diÄŸer ÅŸehirlerde toplanarak, Netanyahu hükümetini ateÅŸkesi ve esir takası anlaÅŸmasını engellemekle suçladı. Göstericiler, ellerinde Ä°srail bayraklarıyla ‘Hepsi Hemen Eve’, ‘Yardım’ ve ‘Bibi Esirleri Serbest Bırak’ gibi sloganlar attı.

Özellikle Tel Aviv’deki Savunma Bakanlığı binası çevresinde yoÄŸunlaÅŸan eylemler sırasında gergin anlar yaÅŸandı. Esir aileleri, Netanyahu’yu anlaÅŸmayı sabote etmekle suçladı. Onlara göre, Gazze Åžeridi’nde ateÅŸkes ve esir takası için bir anlaÅŸma Temmuz ayında hazırdı, ancak Netanyahu süreci tıkamak amacıyla bazı yeni maddeler ekledi. Bu yeni maddeler arasında Ä°srail’in Mısır-Gazze sınır hattındaki Philadelphi Koridoru’ndaki hakimiyetini sürdürme talebinin müzakereleri çıkmaza soktuÄŸu belirtildi.

Gazze’deki Devam Eden Saldırılar ve Ä°nsani Kriz

Gösteriler sırasında, polis ile protestocular arasında zaman zaman gerginlikler yaÅŸandı. Batı Kudüs’te yolları kapatan göstericilere polis müdahale etti ve bazı noktalarda arbede yaÅŸandı. Bu arada, Ä°srail’in Gazze’ye yönelik saldırıları da devam ediyor. Han Yunus kentinde 10 yaÅŸ altı çocuklar için baÅŸlatılan çocuk felci aşı kampanyası sırasında, Ä°srail ordusunun düzenlediÄŸi saldırıda üç Filistinli hayatını kaybetti. GeçtiÄŸimiz günlerde de Gazze’de tıbbi malzeme taşıyan yardım konvoyuna yönelik bir saldırıda beÅŸ kiÅŸi ölmüştü.

Gazze’deki saldırılarının sonucunda insani kriz derinleÅŸiyor. ÇoÄŸunluÄŸu kadın ve çocuklardan oluÅŸan can kayıpları 40 bini aÅŸmış durumda ve Gazze’deki saÄŸlık durumu hızla kötüleÅŸiyor. BM yetkilileri, bölgede 25 yıl sonra ilk defa çocuk felci vakası tespit edildiÄŸini duyurdu. Bölgedeki insani krizin çözümü için acil müdahale ve yardım gerektiÄŸi belirtiliyor.

NHY / AA