Rusya: Türkiye, Suriye’den Askerlerini Çekme Görüşmelerine Hazır

Rusya DışiÅŸleri Bakanı Sergey Lavrov, Türkiye’nin Suriye’den askerlerini çekmeyi görüşmeye hazır olduÄŸunu açıkladı. Ancak Lavrov, henüz belirli koÅŸullar üzerinde anlaÅŸmaya varılmadığını da ifade etti. Lavrov, Türkiye ile Suriye arasındaki iliÅŸkiler hakkında Russia Today (RT) televizyon kanalına konuÅŸtu.

Lavrov, Rusya, Türkiye, Suriye ve Ä°ran’ın yakın gelecekte Ankara ve Åžam arasındaki iliÅŸkilerin normalleÅŸtirilmesini görüşmek üzere bir toplantı daha yapmayı planladıklarını belirtti. TASS’a aktarılan haberde, geçen yıl hem savunma hem de dışiÅŸleri bakanlıkları ve özel kurumların katılımıyla büyük çaba sarf edildiÄŸi ifade edildi. Bu toplantılarda, Suriye ile Türkiye arasındaki iliÅŸkilerin normalleÅŸmesine yol açabilecek koÅŸulların görüşüldüğünü söyledi. Toplantılara Suriye, Türkiye, Rusya ve Ä°ran’dan temsilciler katıldı.

Henüz Anlaşmaya Varılmadı

Lavrov, Türkiye’nin Suriye’den askerlerini çekmeyi görüşmeye hazır olduÄŸunu ancak belirli koÅŸullar üzerinde henüz anlaÅŸmaya varılmadığını söyledi. Mültecilerin geri dönüşü ve Türk birliklerinin varlığını gereksiz kılacak terör tehdidini bastırmak için alınması gereken önlemler üzerinde çalışıldığını belirtti. Bu baÄŸlamda, Suriye hükümetine göre, Ankara ile iliÅŸkilerin normalleÅŸmesi için Türk askerlerinin Suriye’den nihai olarak çekilmesi gerektiÄŸi vurgulandı.

GeçmiÅŸte AK Parti Genel BaÅŸkanı ve CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan, Suriye Devlet BaÅŸkanı BeÅŸar Esad ile görüşme çaÄŸrısında bulunmuÅŸtu. Almanya’da gazetecilere açıklamalarda bulunan ErdoÄŸan, Esad’ın Türkiye ile iliÅŸkileri düzeltme yönünde bir adım atması halinde bu yaklaşıma olumlu karşılık vereceklerini ifade etmiÅŸti. ErdoÄŸan, Türkiye-Suriye iliÅŸkilerini geçmiÅŸte olduÄŸu gibi aynı noktaya getirmek istediklerini dile getirmiÅŸti.

Esad’ın Açıklamaları

Suriye Devlet BaÅŸkanı BeÅŸar Esad da Türkiye ile iliÅŸkiler konusunda açıklamalarda bulunmuÅŸtu. Halk Meclisi’nde yaptığı konuÅŸmada, bu iliÅŸkinin bozulmasına neden olan sebeplerin ortadan kaldırılması gerektiÄŸini ve hiçbir haklarından vazgeçmeyeceklerini belirtmiÅŸti. Esad, Türkiye’nin iÅŸgal ettiÄŸi topraklardan çekilmesi ve teröre verdiÄŸi desteÄŸi durdurması gerektiÄŸini sürekli vurguladıklarını söyledi.