Türk Tabipleri BirliÄŸi’nden ‘Alternatif’ Tıp Kararına Tepki: ‘Bilim Dışı ve Halk SaÄŸlığını Tehdit Ediyor’

Kars’ta yaÅŸanan bir olayda, bir aile yeni doÄŸan bebeklerinden topuk kanı aldırmak istemedi. Konu yargıya taşındı ve Kars Aile Mahkemesi, anne-babanın topuk kanı vermeme özgürlüğüne sahip olduÄŸuna hükmetti. Mahkeme, kararında alternatif tıp uzmanı olarak adlandırılan ve 2014 yılında ölen Ukraynalı Aidin Salih’in yazılarına dayandı.

Türk Tabipleri BirliÄŸi (TTB), mahkemenin bu kararına ÅŸiddetle tepki gösterdi. TTB açıklamasında, “çocuÄŸun üstün yararı” ilkesinin çocukların bedensel ve zihinsel geliÅŸimlerinin saÄŸlanabilmesi için her türlü kararda ve eylemde çocuk haklarının ön planda tutulmasını amaçladığını belirtti. Ayrıca kararın, bilimsel bilgi ve yöntemleri yok saydığı, alternatif tıp adı altında bilim dışı iddialara dayandığı ve halk saÄŸlığını tehdit ettiÄŸini öne sürdü.

Mücadele Devam Edecek

TTB’nin açıklamasında ayrıca, “Tabip odamız ile birlikte gerekli giriÅŸimleri baÅŸlattığımızı, halk saÄŸlığı kolumuzun ve uzmanlık dernekleri eÅŸgüdüm kurulunun kamuoyunu ve konunun ilgililerini bilgilendirmek üzere çalıştığını duyuruyoruz. Konuyu her aÅŸamasında dikkatle takip edeceÄŸimizi ve halk saÄŸlığını tehdit eden bilim dışı yaklaşımlarla kararlılıkla mücadele edeceÄŸimizi bildiriyoruz” denildi.

SaÄŸlık Bakanlığı Halk SaÄŸlığı Genel Müdürlüğü, Kars Aile Mahkemesi tarafından 20 AÄŸustos’ta verilen kararın ilk derece mahkemesi kararı olduÄŸunu ve kesin hüküm taşımadığını açıkladı. Açıklamada, topuk kanının yenidoÄŸan tarama programı kapsamında çocukların hastalıklarını erken teÅŸhis etmek ve tedavi baÅŸlatmak amacıyla alındığı ifade edildi. Bakanlık, hatalı olduÄŸunu deÄŸerlendirdiÄŸi bu karara karşı istinaf yoluna baÅŸvuru sürecinin ivedilikle baÅŸlatıldığını ve yargı süreci tamamlanıncaya kadar yenidoÄŸan tarama programının aynı ÅŸekilde devam edeceÄŸini belirtti.