Ä°zlanda’daki YanardaÄŸ Bu Yıl Altıncı Kez Patladı: Turistlerin Ä°lgisini Çekiyor

Ä°zlanda’nın güneybatısındaki Reykjanes Yarımadası’ndaki bir yanardaÄŸ, Aralık ayından bu yana altıncı kez patlayarak lav püskürttü. Patlama, PerÅŸembe akÅŸamı yerel saatle akÅŸam 09:00’dan kısa bir süre sonra baÅŸladı ve ÅŸiddetli depremlerin ardından Sundhnukur Krateri’nde 4 kilometrelik bir yarık oluÅŸtu.

Ä°zlandalı yetkililer, patlamanın etkilerinin yerel düzeyde kaldığını ve nüfusu tehdit etmediÄŸini belirtti. Grindavik kasabasında büyük ölçüde boÅŸaltılan bölgeye lav akışının olmadığını belirten Norveç Meteoroloji Ajansı’nın iklim sorumlusu Halldor Björnsson, bu patlamanın önceki patlamalara benzemediÄŸini söyledi. Jeofizikçi Magnus Tuma Guðmundsson, patlamanın devam etmesi durumunda Grindavik’in tehlikede olmadığını ifade etti.

Turistler Ve Ziyaretçiler

Patlama haberinin yayılmasıyla birlikte yüzlerce meraklı izleyici, bu çarpıcı doÄŸa olayını görmek için yakınlardaki seyir noktalarına akın etti. ABD’nin Maryland eyaletinden gelen Mahnoor Ali, “Biz sadece Kuzey Işıkları olduÄŸunu düşündük,” diyerek hayranlığını belirtti. Malezya’dan Ameerul Awalludin ve Japonya’dan Shohei Miyamito da haberi duyduklarında hemen bölgeye koÅŸtu.

Reykjanes Yarımadası’nın sakinleri ve bölgede çalışanlar için düzenli patlamalar ve tahliye emirleri hayal kırıklığına yol açıyor. Grindavik kasabası yakınlarında tekrarlanan volkanik patlamalar, altyapıya ve mülklere zarar verdi ve çok sayıda bölge sakini güvenliklerini saÄŸlamak için tahliye edilmek zorunda kaldı. Åžiddetli rüzgârlar zehirli gaz bulutlarını kasabanın üzerine savururken, birkaç kiÅŸi daha evlerini terk etti. Ä°zlanda’nın en büyük turistik merkezlerinden biri olan yayındaki Blue Lagoon jeotermal kaplıcası da boÅŸaltıldı.