Türkiye’deki ekonomik kriz, gıda sektörünü derinden etkileyen sektörlerden biri olarak öne çıkıyor. Artan maliyetler ve ekonomik zorluklar, birçok esnafı kepenk kapatmaya zorladı. Özellikle kahvaltısıyla ünlü Van’da, yeme-içme sektöründe faaliyet gösteren 400 esnaf, kriz nedeniyle iÅŸletmelerini kapatmak zorunda kaldı. Van Lokantacılar ve Fırıncılar Odası BaÅŸkanı Sabri Işık, esnafların artan maliyetler karşısında ayakta kalmakta zorlandığını belirtti.
“Esnaf Geçinemiyor”
Sabri Işık, lokantaların gelirinin yüzde 1, giderlerinin ise yüzde 9 seviyesinde olduÄŸunu ve bu dengesizliÄŸin esnafı iflasa sürüklediÄŸini ifade etti. Son bir yıl içinde 400 esnafın ticareti bırakmak zorunda kaldığını belirten Işık, Van’ın Gayri Safi Yurtiçi Hasılada (GSYH) Türkiye’de üçüncü sırada olmasına raÄŸmen, büyükÅŸehirler arasında ancak 20. sırada yer aldığını söyledi. Bu durumu, “Elimizde altın bileziÄŸimiz var, ama bu altın bir türlü iÅŸlenmiyor” sözleriyle özetleyen Işık, esnafın her geçen gün daha da zor duruma düştüğünü vurguladı. Van esnafının ayakta kalabilmesinin tek nedeninin ise Ä°ran ve Irak’tan gelen turistler olduÄŸunu belirtti.
Işık, Van’ın tarihi ve doÄŸa güzellikleriyle önemli bir kent olmasına raÄŸmen yatırım yapılmadığını ve kentin adeta kaderine terk edildiÄŸini söyledi. Türkiye Bankalar BirliÄŸi Risk Merkezi’nin Ocak-Haziran dönemi verilerine göre, Van’ın 942 karşılıksız çekle birinci sırada yer aldığını belirten Işık, bu durumun esnafın içinde bulunduÄŸu sıkıntıyı net bir ÅŸekilde ortaya koyduÄŸunu ifade etti. Ortada canlı bir para olmadığı için tüm iÅŸlerin çek ve senetle döndüğünü belirten Işık, ekonomik krizin bir an önce çözülmesi gerektiÄŸini aksi takdirde daha büyük sorunlarla karşı karşıya kalınacağını söyledi.
“Esnaf Zor Durumda”
Van’da 30 yıldır lokantacılık yapan Hüseyin AkdaÄŸ da yaÅŸanan ekonomik zorlukları dile getirdi. GeçmiÅŸ yıllarda müthiÅŸ kazanç elde ettiklerini belirten AkdaÄŸ, ÅŸimdi ise her gün yeni zamlarla uyandıklarını ve dün aldıkları ürünü bugün aynı fiyata yerine koyamadıklarını söyledi. Ekonominin bozulmasının nedenini yanlış yönetimlere baÄŸlayan AkdaÄŸ, eskiden 200 kebap satarken ÅŸimdi 100 kebap satabilecek miyiz diye düşündüklerini ifade etti. AkdaÄŸ, maliyetlerin artması nedeniyle yemek fiyatlarına zam yapmak zorunda kaldıklarını ancak bu zamların halk tarafından yanlış anlaşıldığını belirtti.
Ekonomik krizin savaş politikalarına endeksli olduğunu söyleyen Akdağ, kemer sıkma politikasının yalnızca halka uygulandığını, ancak yöneticilerin bu durumdan etkilenmediğini ifade etti. Ekonomik gidişatın düzelmesi için halk arasında barışın sağlanması ve ötekileştirmenin sona ermesi gerektiğini vurgulayan Akdağ, savaşın durmasının ekonomik krizden çıkışın tek yolu olduğunu söyledi.
- Bernie Sanders, Kamala Harris’in Politika Değişimlerini ‘Pragmatik’ Olarak Nitelendirdi - 8 Eylül 2024
- İPA Başkanı Gökce: Her 5 Çocuktan Biri Derin Yoksullukla Yüz Yüze - 8 Eylül 2024
- Diyarbakır ve İstanbul’da Narin Güran İçin Protesto: Adalet Sokaklarda Arandı - 8 Eylül 2024