Türkiye’de basın özgürlüğü üzerindeki baskılar, Temmuz ayında zirveye çıktı. Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) milletvekili Utku Çakırözer’in açıkladığı “Temmuz Ayı Basın Özgürlüğü Raporu”na göre, bu dönemde gazeteciler sadece 20 gün içinde 43 kez hakim karşısına çıkarıldı. Gazetecilere yönelik baskılar, yolsuzluk, rüşvet ve taciz iddialarına dair haberlerin sansürlenmesi ve sosyal medya platformlarına erişim engellerinin artırılmasıyla dikkat çekti.
Rapora göre, sansür ve yargılama süreci gazetecilere yönelik baskının boyutlarını gözler önüne seriyor. Eski Ülkü Ocakları Başkanı Sinan Ateş cinayeti ile ilgili haberler nedeniyle yargılanan gazeteciler de var. Bu dönemde gazeteciler tehdit edilip hedef gösterildi. Özellikle iktidar yetkilileri ve kamu yöneticileri hakkındaki rüşvet, taciz ve torpil iddialarını içeren haberler erişim engelleriyle sansürlendi.
Temmuz Ayında Yaşanan Olaylar
Çakırözer’in raporunda Temmuz ayında yaşanan basın özgürlüğü ihlalleri şu şekilde özetlendi:
- 43 gazeteci yargılandı.
- İki gazeteci gözaltına alındı, bir gazeteci tutuklandı.
- Ankara’da yargılanan 11 gazeteciden sekizine toplam 6 yıl 3 ay hapis cezası verildi.
- Gazeteci Hayko Bağdat, Cumhurbaşkanına hakaret suçlamasıyla 1 yıl 2 ay 17 gün hapis cezasına çarptırıldı.
- Gazeteci Metin Cihan, sosyal medya paylaşımları nedeniyle soruşturma altına alındı.
- BirGün editörü Kayhan Ayhan, sosyal medya paylaşımları nedeniyle ifade vermek zorunda kaldı.
Bu süreçte, Sinan Ateş cinayeti ile ilgili haberler nedeniyle gazetecilere yönelik hedef gösterme ve tehditler devam etti. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ve Ülkü Ocakları Genel Başkan Yardımcısı Burak Kılıç, gazetecilere yönelik tehditkâr söylemlerde bulundu.
Temmuz ayında sosyal medya platformu Instagram’a erişim engeli getirilmesi gibi sansür uygulamaları hız kesmeden devam etti. Medyaradar.com, Silivri’nin Sesi ve Mezopotamya Ajansı gibi haber sitelerine de erişim engeli getirildi. Büyük şirketlerin vergi ödememesi, uyuşturucu kaçakçılığı, istismar iddiaları ve rüşvet gibi haberler sansürlendi.
CHP’nin Tepkisi
CHP’li Çakırözer, basın özgürlüğü ihlallerini sert bir dille eleştirerek, Türkiye’nin sansür ve yasaklarla yönetilen bir ülke haline geldiğini vurguladı. “Demokrasinin temel taşları, hukuk devleti ve özgürlükler yok sayılıyor. Bu uygulamalar, Türkiye’yi yasaklar ve sansürler ülkesi haline getirdi” dedi.
Bu rapor, Türkiye’de basın özgürlüğü ve ifade özgürlüğü konusundaki ciddi kısıtlamaları ve artan sansürü gözler önüne seriyor. Erişim engelleri ve gazetecilere yönelik yargılamalar, Türkiye’nin uluslararası alanda basın özgürlüğü karnesini olumsuz etkiliyor.