Etna Yanardağı Yine Patladı: Hava Trafiği Felç Oldu

Sicilya’nın doğu kıyısında bulunan Etna Yanardağı, 23 Temmuz 2024 sabahı lav ve kül püskürtmeye başladı. Bu durum, bölgedeki hava trafiğini ciddi şekilde etkiledi ve Katanya Uluslararası Havalimanı’nın uçuşlara kapatılmasına yol açtı. Havalimanı yetkilileri, zayıf görüş mesafesi nedeniyle uçuşların iptal edildiğini ve operasyonların kül serpintisi sona erdiğinde normale döneceğini açıkladı.

Katanya’dan uçacak yolculara, havalimanına gitmeden önce uçuşlarının durumunu kontrol etmeleri tavsiye edildi. Volkanik patlamalar nedeniyle gerçekleşen iptallerde havayollarının müşterilere alternatif uçuş veya para iadesi teklif etmesi gerektiği belirtildi. Ancak bu durum, volkanik patlamaların doğrudan etkilediği iptallerde geçerli olmayabilir.

Etna Yanardağı’nın aktif olduğu dönemlerde bile Sicilya’ya seyahat genellikle güvenli olarak kabul ediliyor. Oteller ve diğer turistik konaklama yerleri açık ve normal şekilde çalışıyor. Ancak, sıcak hava dalgası ve kuraklık nedeniyle seyahat edecek olanlara sıcak hava uyarısında bulunuluyor.

Etna’nın Artan Aktivitesi

Avrupa’nın en aktif yanardağı olan Etna, özellikle son yıllarda daha sık patlamalar yaşıyor. 1800’lerden bu yana lavlar yakınlardaki kasabalara ulaşmasa da, volkanik küllerin Katanya şehrine ve çevredeki kasaba ve köylere düşmesi rahatsız edici olabiliyor. Ancak, patlama sırasında bile bir rehber eşliğinde yanardağın yukarısındaki bölgelere çıkılmasına izin veriliyor.

NHY / Fox Weather, Euronews, Phys.org