34 Kurumdan Acil Çağrı: Saldırılara Katliama Dönüşmeden Önlem Alınsın

Şişhane Meydanında bir araya gelen 34 kurum, mültecilere yönelik saldırıların bir katliama dönüşmemesi için yetkilileri acilen etkin önlemler almaya ve saldırganların cezalandırılması için sürecin ivedilikle işletilmesi çağrısında bulundu.

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesinin çağrısıyla Şişhane Meydanında bir araya gelen 34 emek, meslek ve demokratik kitle örgütü, Kayseri’de Suriyeli mültecilere karşı yapılan ırkçı saldırıları protesto etti. Yüzlerce kişinin katıldığı eylemde, “Irkçılığa ve göçmenleri hedef gösteren saldırılara karşı dayanışmayı yükseltiyoruz” pankartı açılırken, sık sık, “Yaşasın hakların kardeşliği”, “İstismarın faili göçmen değil erkektir”, “Irkçılık öldürür dayanışma yaşatır” sloganları atıldı.

Basın Açıklaması ve Mesajlar

Ortak basın açıklamasını İHD İstanbul Şubesi Başkanı Gülseren Yoleri yaptı. Kayseri’de üç gün önce bir çocuğun Suriyeli bir erkek tarafından cinsel istismara maruz bırakılması haberi üzerine kışkırtılan grupların Suriyelilerin yaşadığı mahallelere saldırıp, araçları ve evlerini yaktıklarını belirten Yoleri, “İstismar olayının ötesinde açık bir göçmen düşmanlığı saikiyle ve göçmenlerin can güvenliklerini tehdit eder boyutta yayılarak devam ediyor. Nitekim, dün Antalya’da Ahmet Handan El Naif isimli göçmenin sokakta yürürken önü kesilmiş ve bıçaklanarak öldürülmüştür. Kayseri’den sonra Konya, Antalya, Hatay, Gaziantep, Antalya, İstanbul gibi diğer şehirlere yayılan saldırıların önlenmemesi, devamında Suriye’de Türkiye aleyhine başlayan olaylar; ortak değerleri bulunan ve bir arada yaşamak zorunda olan halkları karşı karşıya getirmiş, toplumsal barışa onarılmaz yaralar açmıştır” şeklinde konuştu.

Olayların Türkiye’de ve Suriye’de yayılarak devam ettiğini kaydeden Yoleri, büyütülen ırkçılık kampanyasının aynı zamanda pogrom benzeri olayların yaşanma ihtimalini güçlendirdiğini söyledi. Yoleri, “Bugün göçmenlerle dayanışma iradesiyle bu meydanda bir araya gelenler olarak bizler devletin sınır ve göçmen politikalarından beslenen ve ırkçı saiklerle geliştirilen bu nefret saldırılarının durdurulmasını, onarıcı adalet ilkeleri doğrultusunda adalet mekanizmalarının işletilmesini istiyor, günah keçisi haline getirilen, saldırıya uğrayan göçmenlerle dayanışmamızı büyüteceğimizi duyuruyoruz” dedi.

İstismarı Önleme Görevi Kamuya Ait

Çocuk istismarı ve erkek şiddetini önleme, cezalandırma yükümlülüğünün kamu kurumlarında olduğunu hatırlatan Yoleri, “Bu olaylar bahane edilerek örgütlenen nefret saldırılarının göçmen düşmanı politikalardan beslenenleri güçlendirdiğini biliyoruz. Biz, bu topraklarda göçmen olarak yaşamak zorunda kalanların emperyalizmin kışkırttığı bölgesel paylaşım savaşlarının sonuçlarını yaşadıklarının, AB ülkelerinin iltica hakkını tanımayarak AKP-MHP iktidarının inşa ettiği baskıcı rejime su taşıdığının, seçim kampanyalarında Suriyelileri ‘sorun’ olarak tanımlayıp ülkelerine göndermekten bahsedenlerin bu göçmen düşmanı düzeneği sürdürdüğünün farkındayız. Bizler aşağıda imzası olan kurumlar olarak; olası bir katliam, bir pogrom olasılığı da gözetilerek acilen göçmen karşıtı saldırıların durdurulması için etkin önlemlerin alınmasını, saldırganların cezalandırılması için adli sürecin aciliyetle işletilmesini istiyoruz” dedi.

İmzacı Kurumlar

– Antikapitalistler
– Birlikte Yaşamak İstiyoruz İnisiyatifi
– Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD), İstanbul Şubesi
– DEM Parti Göç ve Mülteciler Komisyonu
– DSİP
– Eko Anarşistler
– Ekoloji Birliği
– Emek ve Adalet Platformu
– Enternasyonal Dayanışma
– Göç Araştırmaları Derneği
– Göç İzleme Derneği
– Göçmen Sendikası Girişimi
– Halkların Köprüsü Derneği
– Hepimiz Göçmeniz Irkçılığa Hayır Platformu
– Irkçılığa ve Milliyetçiliğe Dur De
– İşçi Demokrasi Partisi
– İşçi Emekçi Birliği
– İklim Adaleti Koalisyonu
– İnsan Hakları Derneği İstanbul Şubesi
– İnsan Hakları Gündemi Derneği
– İstanbul Geri Dönüşüme Katkı Derneği
– İzmir Mülteci Dayanışma Platformu
– İzmir Müzisyenler Derneği
– İzmir Yeşil Gelecek Derneği
– Jineps Gazetesi
– Kadın Dayanışması Marksist.org
– Mülteci Medyası
– Özgürlük İçin Hukukçular Derneği
– Sınırsız Dayanışma
– Validebağ Direnişi
– Validebağ Savunması
– Yaşamak Sosyal Alan ve Dayanışma Derneği
– Yeşil Sol Parti Mültecilerle Dayanışma Çalışma Grubu

Bu eylem, mültecilere yönelik artan nefret saldırılarına dikkat çekmek ve yetkilileri acil ve etkili önlemler almaya çağırmak amacıyla gerçekleştirildi. Göçmenlerle dayanışma içinde olmak ve toplumda barış ve huzuru sağlamak için bu tür girişimlerin önemine vurgu yapıldı.