CHP’li Ömer Fethi Gürer özelleştirmeleri Bakana sordu: 845 taşınmaz özelleştirdi

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, son dönemdeki özelleştirme politikalarına sert tepki gösterdi. Gürer’e göre, son 5 yılda gerçekleştirilen 845 taşınmazın özelleştirilmesi, kamu varlıklarının haraç mezat satıldığı anlamına geliyor. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’e yazılı olarak verdiği soru önergesiyle konuyu gündeme taşıyan Gürer, özelleştirmelerin detaylarını sorguladı.

Bakan Şimşek, özelleştirmelerin ekonomide verimliliği artırmak amacıyla yapıldığını savunsa da, Gürer bu politikanın kamu varlıklarının yok edilmesine neden olduğunu belirtti. Özellikle enerji şirketleri, limanlar ve fabrikaların yok pahasına satılmasının eleştirisiyle Gürer, AKP iktidarının 22 yılda hiçbir kamu fabrikası açmadığını dile getirdi.

Özelleştirme politikalarıyla ilgili olarak kamu varlıklarının korunması ve özelleştirme politikalarının sorgulanması konuları gündeme geldi. Gürer’in eleştirileriyle birlikte, özelleştirmelerin ekonomideki rolü, kamu varlıklarının geleceği ve elde edilen gelirlerin kullanımı gibi konuların tartışılması ön plana çıktı.

Özelleştirmelerin son 5 yılda 845 taşınmazı kapsadığı ve 2019-2023 döneminde 212 imar planının onaylandığı bilgileri dikkat çekiyor. Elde edilen gelirlerin Özelleştirme Fonu’nda toplandığı ve öncelikli olarak iş kaybı tazminatı için kullanıldığı belirtiliyor. Ancak, bu gelirlerin genel bütçeye aktarılması ve kamu yararına nasıl harcandığı da kamuoyunun merak ettiği konular arasında yer alıyor.

Özelleştirmelerin ekonomide verimliliği artırıp artırmadığı, kamu varlıklarının korunması veya özelleştirilmesi gerekliliği gibi sorular, hem siyasetin hem de kamuoyunun sürekli tartıştığı konular arasında yer alıyor.

NHY/ Cumhuriyet