Adıyaman’da bulundu: 15 milyon yıllık olduğu tahmin ediliyor!

Adıyaman’ın Besni ilçesinde keÅŸfedilen 15 milyon yıllık balık fosili, Türkiye’nin paleontolojik zenginliÄŸine bir örnek teÅŸkil ediyor. Fosil, yaklaşık 8 santimetre uzunluÄŸunda olup yüzgeçleri, iskeleti ve kılcal damarları net bir ÅŸekilde ortaya koyuyor.

Orta Miyosen Dönemi’ne ait olduÄŸu tahmin edilen bu fosil, günümüzden yaklaşık 16 ila 11.6 milyon yıl öncesine tarihleniyor.

Besni ilçesi Oluklu köyünde bir vatandaÅŸ tarafından bulunan fosil, Adıyaman Müzesi’ne teslim edildi ve müzenin teÅŸhir salonunda sergilenecek.

Adıyaman Müzesi Müdürü Mehmet Alkan, fosilin bölgedeki göl ve akarsu çökertilerinde sıkça görüldüğünü belirtti. Bu tür fosiller, geçmişteki iklim koşulları ve jeolojik yapı hakkında önemli bilgiler sağlamanın yanı sıra evrim sürecini de anlamamıza yardımcı oluyor.

Adıyaman’daki bu fosil buluntusu, bilim dünyasında heyecan uyandırmış ve yerel müzelerin önemli sergi parçalarından biri olacak nitelikte. GeçmiÅŸin izlerini taşıyan bu fosiller, insanlığın doÄŸaya ve evrene olan merakını canlı tutmakta ve bilimin sınırlarını geniÅŸletmektedir.

NHY/ AA, DHA