Ä°stanbul’un Haziran Ayı Enflasyonu Belli Oldu

Ä°stanbul Ticaret Odası’nın (Ä°TO) yayımladığı verilere göre, Ä°stanbul’da haziran ayında enflasyon oranları dikkat çekici bir ÅŸekilde artış gösterdi. Perakende fiyatlar yüzde 3,42, toptan fiyatlar ise yüzde 3,85 oranında yükseldi. Yıllık enflasyon ise perakende fiyatlar için yüzde 82,14, toptan fiyatlar için yüzde 60,49 olarak kaydedildi.

Bu veriler, Ä°stanbul’daki tüketici ve üretici fiyat hareketlerinin göstergesi olan Ä°stanbul Ãœcretliler Geçinme Ä°ndeksi ve Toptan EÅŸya Fiyatları Ä°ndeksi tarafından saÄŸlanmaktadır. Ä°TO’nun 1995 bazlı verileri, ÅŸehirdeki yaÅŸam maliyetinin ve üretim girdi fiyatlarının ne derece deÄŸiÅŸtiÄŸini gözler önüne seriyor.

Sektörel bazda incelendiÄŸinde, konut harcamaları yüzde 8,01 ile en yüksek artışı gösterirken, ulaÅŸtırma ve haberleÅŸme harcamaları yüzde 4,06, gıda harcamaları yüzde 2,66 ve kültür, eÄŸitim ve eÄŸlence harcamaları yüzde 2,50 artış gösterdi. Giyim ve ev eÅŸyası harcamalarında da sırasıyla yüzde 2,41 ve yüzde 1,50’lik artışlar dikkat çekti. SaÄŸlık ve kiÅŸisel bakım harcamaları ise daha düşük bir oran olan yüzde 0,54 arttı.

Toptan fiyatlar bazında ise kimyevi maddeler grubunda yüzde 14,63’lük bir artış yaÅŸanırken, mensucat grubu yüzde 8,05, iÅŸlenmemiÅŸ maddeler grubu yüzde 7,37 ve yakacak ve enerji maddeleri grubu yüzde 3,74 artış gösterdi. Ä°nÅŸaat malzemeleri ve gıda maddeleri gruplarında da sırasıyla yüzde 3,06 ve yüzde 1,84’lük artışlar gözlendi. Ancak madenler grubunda yüzde 1,38’lik bir azalış söz konusu oldu.

(NHY, Ekonomi)