İkinci Kobanê Davası Başladı: Tek Başımıza Kalsak da Yalana Sarılmayız

HDP’nin eski milletvekilleri Hüda Kaya, Serpil Kemalbay, Fatma Kurtulan, Pero Dündar ve Garo Paylan hakkında açılan ve “Ä°kinci Kobanê Davası” olarak adlandırılan davanın ilk duruÅŸması baÅŸladı. DuruÅŸma, Ankara 22’nci Ağır Ceza Mahkemesi’nde, Sincan Cezaevi Kampüsü’nde yapılıyor. DuruÅŸmayı, Halkların EÅŸitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) EÅŸ Genel BaÅŸkanı Tülay HatimoÄŸulları, milletvekilleri ve Demokratik Ä°slam Kongresi (DÄ°K) üyeleri de takip etti.

HDP’li Hüda Kaya, Silivri Kadın Kapalı Cezaevi’nden Ses ve Görüntü BiliÅŸim Sistemi (SEGBÄ°S) ile duruÅŸmaya katıldı ve savunmasını gerçekleÅŸtirdi. Kaya, konuÅŸmasında barış ve iyilik için mücadele ettiÄŸini, iddianamenin daha önceki iddianamelerin kötü bir kopyası olduÄŸunu belirtti. Kaya, konuÅŸmalarında barış ve eÅŸitlikten yana olduÄŸunu, siyasi öç alma amaçlı olarak yargılandığını ifade etti. Ayrıca, yaptığı konuÅŸmalar ve katıldığı etkinlikler nedeniyle suçlandığını söyledi ve yalan, haksızlık gibi deÄŸerlere sarılmadığını belirtti.

Kaya, dinlerin insanları vicdani ve öz anlamında geliÅŸtirmek için olduÄŸunu ancak egemenlerin dinleri baskı, sömürü ve cinsiyetçilik aracı haline getirdiÄŸini belirtti. Meclis’te yaptığı bir konuÅŸmanın iddianamede yer almasına ÅŸaşırdığını ve kürsü dokunulmazlığının ihlal edildiÄŸini vurguladı. Kaya, Cizre olaylarında yaralılara yardım çaÄŸrısının da dosyaya alındığını belirtti. Ayrıca, Kobanê olaylarına iliÅŸkin Ä°HD’nin Ä°stanbul Åžubesi’nde yaptığı bir konuÅŸmanın ve Mardin’de kayyım belediyesi protestolarında yaptığı bir konuÅŸmanın da suçlamalar arasında olduÄŸunu belirtti.

Kaya, 28 Åžubat döneminde “ÅŸeriatçı” olarak yargılandığını, ÅŸimdi ise “terörist, bölücü” olarak yargılandığını ifade etti. Ä°yilik ve barış istemenin iktidarlara göre deÄŸiÅŸmeyeceÄŸini, dün olduÄŸu gibi bugün de barış ve mutluluk istemeye devam edeceÄŸini belirtti. Hakkında beyanlarda bulunan tanık Gül Tanrıverdi’nin Kandil’e gittiÄŸine iliÅŸkin iddialara yanıt vererek, Kandil’e çözüm sürecinde açık bir biçimde gittiÄŸini ve röportajların yayınlandığını söyledi. Gizli tanığın iddialarının gerçeÄŸi yansıtmadığını dile getirdi.

Kaya’nın avukatı Zilan LeventoÄŸlu, bu sürecin 11 yıl önce yaÅŸandığını ve devletin bilgisi dahilinde yapıldığını belirtti. HDP’li siyasetçilerin yargılanırken, AKP’lilerin yargılanmadığını ifade etti. LeventoÄŸlu, müvekkilinin yurt dışı konferans için havalimanında bulunduÄŸunu ancak medyada kaçacakmış gibi haberlerin yapıldığını belirterek tepki gösterdi. HTS kayıtlarının dosyaya konulmasının hakkaniyetsiz olduÄŸunu ve müvekkilinin savunma yapmasının engellendiÄŸini belirtti.

LeventoÄŸlu, HDP milletvekillerinin 6-8 Ekim olaylarıyla iliÅŸkilendirilmelerinin haksız olduÄŸunu ve bu suçlamalara iliÅŸkin hiçbir delil olmadığını vurguladı. Kobanê Davası’nda beraat eden siyasetçiler gibi müvekkilinin de beraat etmesi gerektiÄŸini ifade etti. (MA)