2024 Dijital Haber Raporu: Haberlere Güvenin Durumu

Haberler, toplumun bilgi edinmesi ve dünya olayları hakkında bilinçlenmesi için hayati önem taşıyor. Ancak, “Digital News Report 2024″ün son bulgularına göre, İsviçre, Almanya ve Avusturya’da medyaya olan güven düşüşte. İsviçre’de haber kullanımı azalırken, Almanya’da internet en önemli haber kaynağı olarak öne çıkıyor. Avusturya’da ise medyaya olan güven kaybı, haber üretimindeki şeffaflığın artırılmasının gerekliliğine işaret ediyor.

Türkiye’de ise durum daha karmaşık. Reuters anketine göre, Türkiye’de ‘en güvenilmeyen’ medya kuruluşları arasında A Haber, ATV ve Sabah yer alıyor. Diğer yandan, Oxford Üniversitesi ve Reuters Enstitüsü tarafından hazırlanan raporda, Türkiye’de haber kaynaklarına olan güvenin yüzde 35’te kaldığı, ancak eleştirel yayın yapan medya kuruluşlarına olan güvenin arttığı belirtiliyor. Bu, Türk halkının medya kuruluşlarına olan güveninin seçici bir doğası olduğunu gösteriyor. Yapılan anketlerde, ‘en güvenilen’ ve ‘en güvenilmeyen’ medya kuruluşları sıralanırken, NOW TV en güvenilir olarak öne çıkarken, A Haber en az güvenilen olarak belirlenmiş.

Bu eğilimler, medya tüketimindeki değişiklikleri ve toplumun haber kaynaklarına olan güvenini etkileyen faktörleri anlamamız açısından önemli. Haber kaçınanların çoğunluğu, haber miktarından dolayı yorgun hissettiğini ve medyanın umut verme potansiyelini kullanmadığını ifade ediyor. Bu durum, medya kuruluşlarının ve gazetecilerin, kamuoyunun güvenini kazanmak için şeffaflık, doğruluk ve yapıcı gazetecilik gibi değerlere daha fazla önem vermesi gerektiğini gösteriyor.

2024 Dijital Haber Raporu, medya kuruluşlarının ve gazetecilerin, toplumun ihtiyaç duyduğu güvenilir, şeffaf ve yapıcı haber kaynaklarını sağlama konusunda önemli bir rol oynadığını ortaya koyuyor. Haber tüketimi ve medyaya olan güvenin geleceği, bu kuruluşların toplumun beklentilerini karşılayacak şekilde evrimleşmesine bağlı olacak.

NHY / Deutschlandfunk