Sınır Tanımayan Gazeteciler Genel Sekreteri Christophe Deloire Hayatını Kaybetti

Basın özgürlüğünün önde gelen savunucularından biri olan Christophe Deloire, 53 yaşında hayatını kaybetti. Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) örgütünün Genel Sekreteri olarak görev yapan Deloire, gazetecilik ve ifade özgürlüğü alanında önemli katkılarda bulunmuş bir isimdi. Kariyeri boyunca, gazetecilerin serbest bırakılması için müzakerelerde bulunmuş ve tehdit altındaki muhabirlere sığınak sunmuştu.

Deloire, 2012 yılından bu yana RSF’nin başında yer alıyordu ve bu süre zarfında örgütü küresel bir savunma ÅŸampiyonuna dönüştürdü. 2018’den itibaren Bilgi ve Demokrasi Forumu’nun Kurucu BaÅŸkanı olarak da görev yapan Deloire, bilgi kaosu baÄŸlamında gazeteciliÄŸin özgürlüğü, bağımsızlığı ve çoÄŸulculuÄŸu için her kıtada yorulmak bilmez bir savunucuydu.

Deloire, aynı zamanda 2023 yılında Emmanuel Macron tarafından Genel Bilgi Devletleri (EGI) için bir yönlendirme komitesine baÅŸkanlık etmek üzere atandı. Bu görevi, gazeteciliÄŸin karşı karşıya olduÄŸu teknolojik, ekonomik ve jeopolitik krizlere yanıt vermek amacıyla üstlenmiÅŸti. Deloire, “bilgi alanındaki çalkantılara yanıt vermek için bir Fransız modeli icat etme” ihtiyacını savunuyordu ve bu modelin, düşünce özgürlüğünü korumak için teknolojik yeniliklere hakim olmayı ve yasal çerçeveyi modernize etmeyi gerektirdiÄŸine inanıyordu.

Gazetecilik kariyerine 1994 yılında TF1’in Berlin bürosunda baÅŸlayan Deloire, daha sonra LCI ve Arte gibi kanallarda çalıştı. 1998’den 2007’ye kadar Le Point gazetesinde toplum ve siyaset bölümlerinde araÅŸtırmacı muhabir olarak görev aldı. Gazetecilik eÄŸitimi alanında da etkin bir rol oynayan Deloire, Centre de Formation des Journalistes’in direktörü olarak hizmet verdi.

Deloire’nin vefatı, basın özgürlüğü ve ifade özgürlüğü mücadelesinde büyük bir kayıp olarak görülüyor. RSF ve diÄŸer medya özgürlüğü kuruluÅŸları, Deloire’nin mirasını sürdürme ve gazeteciliÄŸin özgürlüğü, bağımsızlığı ve çoÄŸulculuÄŸu için mücadeleye devam etme sözü veriyorlar.

NHY / ABC News, France