“Milli EÄŸitim Yeterli Öğrenci Varken Neden Okulu Kapatıyor?”

NiÄŸde’nin Ulukışla ilçesinde bulunan Eminlik Åžehit Yıldıray Kılınç Ortaokulu, yönetmelik gereÄŸi gerekli öğrenci sayısına ulaÅŸmasına raÄŸmen Ä°lçe Milli EÄŸitim Müdürlüğü tarafından kapatılmak isteniyor.

Köylüler, okulun kapanmaması için yürüyüş mesafesi komşu köylerle konuşup öğrenci sayısını tamamladılar. Ancak İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü, köylülerin yönetmenliğe uygun sayıda öğrenci sayısına rağmen müfettiş göndereceklerini belirterek, okulun açılmasını sürece yayarak kapatılmaya çalışılmasını anlaşılır bir durum olmadığını ifade etti.

Köy halkı ve öğrencilerle konuÅŸan CHP NiÄŸde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Bu okulun acı bir anısı var. Köyden çıkıp okumak için kış günü yaya okul yoluna çıkan iki öğrenci yolda donarak öldüler. 1967 yılında ODTÃœ Mimarlık 2. sınıf öğrencileri inÅŸa ettiÄŸi bu okulda eÄŸitim baÅŸladı ve okul o günden bugüne eÄŸitim veriyordu. Okula 1994 yılında ÅŸehidimiz olan Yıldıray Kılınç adı verildi. Köylüler okul kapanmaması için yürüyüş mesafesi komÅŸu köylerle konuÅŸup öğrenci sayısını tamamladılar. Ä°lçe Milli EÄŸitim Müdürlüğü, köylülerin yönetmenliÄŸe uygun sayıda öğrenci sayısına raÄŸmen müfettiÅŸ göndereceklerini belirterek, okulun açılmasını sürece yayarak kapatılmaya çalışılmasını anlaşılır bir durum olmadığını ifade etti. Köy halkı ve öğrencilerle konuÅŸtum. Çok üzgünler. Okullarının kapanmamasını istiyorlar. Öğrenci varken zorla okul kapatılıyor. Milli EÄŸitim yeterli öğrenci varken neden okulu kapatıyor?” dedi.

CHP Ulukışla Ä°lçe BaÅŸkanı Hüseyin Toker ise, “NiÄŸde Valisi birkaç gün önce velilerle Ulukışla’da görüştü. Vali Bey’de okulun açılmasından yana olduÄŸunu söylemiÅŸ. Ä°lçe Milli EÄŸitim Müdürü ise okulun kapatılmasının müfettiÅŸ kararı ile olduÄŸunu belirterek müfettiÅŸi beklediklerini belirtmiÅŸ. Okul açıldı, ancak müfettiÅŸ hala gelmedi. Ulukışla Ä°lçe Milli EÄŸitim Müdürlüğü, öğrenci sayısının 30 kiÅŸinin altında olduÄŸunu iddia ederek köy okulunu kapattı. Ancak görüşmeler sonucunda veliler, 30 öğrenciyi tamamladılar. Ancak veliler, “Okulumuzu açmıyorlar, biz öğrencimizi baÅŸka okullara yazdırmak istediÄŸimizde sistem bizi Ulukışla’da bulunan Ä°mam Hatip Ortaokulu’na yönlendiriyor” dediler. Yani velinin köyde ikamet etmesi durumunda öğrenciyi baÅŸka bir okula gönderme ÅŸansının olmadığını belirttiler. Hatta bazı veliler, kendilerini yetkili bir kiÅŸi tarafından arandıklarını ve çocuklarını Ä°mam Hatip Okulu’na kaydettikleri takdirde servis hizmeti alabileceklerini, farklı bir okula giderlerse servisin olmayacağını söylediklerini ifade ettiler. Veliler çaresiz durumda ve ne yapacaklarını bilmiyorlar” diye konuÅŸtu.

Köy halkı, okulun yeterli öğrenci sayısına ulaştığı halde zorla kapatılmasını kabul etmiyor ve köydeki öğrenci sayısını yönetmelik kurallarına uygun hale getirdiklerini belirtiyorlar.

Bu olay, köy okullarının kapatılması konusundaki tartışmaları tekrar alevlendirdi. Köy okullarının kapatılması, öğrencilerin eğitimden uzaklaşmasına, köy göçlerini artırmasına, öğretmen-veli ilişkilerini koparmasına ve kız öğrencilerin eğitimden uzaklaşmasına neden oluyor.

NHY/ BirGün