UNICEF ve Dünya Bankası, ortaklaşa hazırladıkları “Uluslararası Açlık Sınırına Göre Yoksulluk İçinde Yaşayan Çocuklar” isimli raporu yayımladı.
Rapora göre, dünyada her 6 çocuktan biri, yani 333 milyon çocuk, günde 2,15 dolardan daha az bir gelirle aşırı yoksulluk içinde yaşıyor. Bu sayı, 2013 yılında 383 milyondu.
Buna göre, son 10 yılda aşırı yoksulluk içinde yaşayan çocuk sayısı yüzde 13 azalmış görünüyor. Ancak rapor, Kovid-19 salgınının ekonomik etkileri nedeniyle bu alanda üç yıl geriye gidildiğini ve 30 milyon çocuğun daha iyi bir yaşam şansını kaybettiğini ortaya koyuyor.
Rapor, BM Genel Kurulu toplantıları öncesinde yayınlanarak, dünya liderlerine çocuk yoksulluğunu bitirmek için acil eylem çağrısında bulunuyor. Raporda, mevcut eğilimler devam ederse, 2030 yılına kadar aşırı yoksulluk içinde yaşayan hiçbir çocuk kalmayacağına dair BM’nin Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerinin tutturulamayacağı uyarısı yapılıyor.
Raporda, aşırı yoksulluk içinde yaşayan çocukların en büyük bölümünün Sahra Altı Afrika’da olduğu belirtiliyor. Bu bölgede aşırı yoksulluk oranı, son 10 yılda yüzde 54,8’den yüzde 71,1’e yükselmiş durumda.
Nüfus artışı, sosyal koruma önlemlerinin yetersizliği ve Kovid-19, çatışma ve iklim değişikliği gibi küresel sorunlar bu artışın nedenleri arasında gösteriliyor. Diğer bölgelerde ise aşırı yoksulluk oranlarında düşüş görülüyor.
NHY/ World Bank, Unicef
- Bilim İnsanları, Bazı Kişilerin Neden Covid Olmadığını Buldu - 21 Haziran 2024
- Tüketicinin İyimserliği Azalıyor - 21 Haziran 2024
- Akşener, Erdoğan’dan Ne İstedi? - 7 Haziran 2024