Kuzey Kutup’taki ısı artışı dünyanın geri kalanından 4 kat daha hızlı

Araştırmaya göre, Kuzey Kutup bölgesi son 40 yılda dünyanın geri kalanından 4 kat daha hızlı ısındı.

Kuzey Kutup, son 40 yılda dünyanın geri kalanından 4 kat daha hızlı ısındı.

NewArab’ın haberine göre, Norveç ve Finlandiya’dan bir grup bilim adamı 1979’dan bu yana uydu çalışmalarından elde edilen bütün Kuzey Kutup bölgesine ait dört ısı verisi setini inceledi.

İncelemede ortalama olarak verilerin her on yılda Kuzey Kutup bölgesinin 0,75 derece ısındığını tespit etti. Bu dünyanın geri kalanındaki ısı artışından 4 kat daha hızlı.

Birleşmiş Milletler İklim Bilimleri Kurulu’nın 2019’da yayınladığı bir raporda Kuzey Kutup bölgesinin Dünya’nın geri kalanından iki kat daha hızlı ısındığını belirtmişti.

Communications Earth & Environment dergisinde yayınlanan araştırmaya göre, Kuzey Kutup ve çevresinde bölgeler arası ısınma hızında da önemli farklılıklar tespit edildi.

Kuzey Buz Denizi’nin Avrasya kesimi her on yılda 1,25 derece ısındı. Bu dünyanın geri kalanının ısınma hızından 7 kat daha fazla.

Kuzey Kutup’taki hızlı ısınmanın yerel insan topluluklarını ve vahşi yaşamı etkilemenin yanı sıra dünya genelinde de sonuçları olabileceği belirtildi.

Son çalışmaların erime noktasına yaklaştığı uyarısında bulunduğu Grönland buz tabakası, erimesi durumunda Dünya okyanuslarının su seviyesini 6 metre artıracak kadar donmuş buz içeriyor.

Araştırmacılar “İklim değişikliğine insanlar neden oluyor. Kuzey Kutup ısınırken, oradaki buzullar da eriyecek ve bu küresel olarak su seviyelerini etkileyecek. Kuzey Kutup’ta olan bir şey hepimizi etkiler” değerlendirmesinde bulunuyor.