Kömürden Çıkış: 2030 yılına kadar adil bir geçiş mümkün

Dünya Çevre Günü’nde, Türkiye’de faaliyet gösteren sekiz ekoloji örgütü ortak bir bildiri yayınladı. Bildiride, Türkiye’nin iklim kriziyle mücadele etmek ve karbon nötr bir ülke olmak için en önemli adımın kömürden çıkış olduÄŸu vurgulandı. Örgütler, Türkiye’nin 2030 yılına kadar kamu bütçesini sarsmadan kömürden çıkabileceÄŸini ve bunun için gerekli yol haritasının hazır olduÄŸunu belirtti.

Kömür, küresel sera gazı emisyonlarının yaklaşık yarısına ve elektrik sektörü emisyonlarının da yüzde 72’sine neden oluyor. Ayrıca kömür kullanımı, doÄŸa, halk saÄŸlığı ve ekonomi üzerinde de olumsuz etkiler yaratıyor. Bu nedenle pek çok ülke, Paris Ä°klim AnlaÅŸması’na uygun olarak kömürden çıkma hedefleri belirledi ve yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelmeye baÅŸladı.

Türkiye ise halen elektrik üretiminin yüzde 30’unu kömürden saÄŸlıyor ve yeni termik santral projeleri planlıyor. Bu durum, Türkiye’nin 2053 yılında karbon nötr olma hedefine ulaÅŸmasını zorlaÅŸtırıyor. Oysa Türkiye’nin elektrik üretiminde kömüre muhtaç olmadığı ve yerli ve yenilenebilir enerjinin payını artırabileceÄŸi biliniyor.

Ekoloji örgütlerinin hazırladığı “Karbon Nötr Türkiye Yolunda Ä°lk Adım: Kömürden Çıkış 2030” adlı rapor, Türkiye’nin kömürden çıkış için bir yol haritası sunuyor. Rapora göre, Türkiye’nin 2030 yılına kadar kömürden çıkması için atması gereken ilk adım, kömürü teÅŸvik eden yerli kömür alım garantisi uygulamasının sonlandırılması. Ayrıca “kirleten öder” ilkesi çerçevesinde karbon emisyonunun fiyatlandırılması ve kömür teÅŸviklerinin kaldırılması gerekiyor.

Raporda sunulan modellemeye göre, bu adımlar atıldığında 2028 yılı itibarıyla ithal kömürden, 2029 yılı itibarıyla ise yerli kömürden çıkış doÄŸal seyrinde gerçekleÅŸecek. Böylece Türkiye’nin karbon emisyonları 2035’e kadar yüzde 82,8 azalacak ve iklim hedeflerine ulaÅŸması mümkün olacak. Aynı zamanda enerji güvenliÄŸi artacak ve elektrik üretiminde yerli ve yenilenebilir enerjinin payı iki katına çıkarak yüzde 73,6 olacak.

Ekoloji örgütleri, Dünya Çevre Günü’nde yayınladıkları bildiride, Türkiye’nin iklim kriziyle mücadele etmek için acilen kömürden çıkma politikalarını hayata geçirmesi gerektiÄŸini ifade etti. Örgütler, bu konuda hükümete, yerel yönetimlere, iÅŸ dünyasına ve sivil topluma çaÄŸrıda bulundu. (NHY, Çevre)