Kolombiya’da protestolar büyüyor: en az 30 can kaybı var…

Kolombiya’da bir haftadır devam eden vergi reformu karşıtı kitlesel gösteriler büyüyor. Sosyal medyada paylaşılan görüntülerde polisin protestoculara ateş açtığı belirtiliyor. Gösterilerde en az 30 kişinin öldürüldüğü belirtilirken, bin 220 kişinin yaralandığı ve 87 kişinin ise kayıp olduğu öğrenildi.

28 Nisan’dan bu yana ülke genelinde düzenlenen protestolarda çok sayıda kişi hayatını kaybetti.

Protestoların merkezi konumundaki, başkentin tarihi Bolivar Meydanı’na yürüyen göstericiler, ellerindeki döviz ve pankartlarla bir kez daha Devlet Başkanı Ivan Duque’nin ekonomi politikalarına tepki gösterdi.Başta Medellin kenti olmak üzere Cali ve Barranquilla’da da meydanlara yürüyen binlerce kişi, hükümeti ve polisin göstericilere tavrını protesto etti.

Kolombiya toplumsal olaylara müdahale birimi ESMAD mensubu polisler ile göstericiler arasında, Bogota’nın bazı bölgelerinde çatışmalar çıktı.

Polisler, taş, molotof kokteyli ve havai fişek atan göstericilere göz yaşartıcı gaz ve ses bombalarının yanı sıra su sıkarak müdahale etti.

Cali’deki gösterilerde yol trafiğe kapatıldı

Savunma Bakanı Diego Molano, yaptığı açıklamada, sokaklardaki şiddet olaylarından eski Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri (FARC) ve Marksist örgüt Ulusal Kurtuluş Ordusu’nu (ELN) sorumlu tuttu.

Kolombiya Devlet Başkanı Ivan Duque, 2 Mayıs’ta düzenlediği basın toplantısında, ülkede şiddetli protestolara neden olan vergi reformu yasa tasarısını geri çekme kararı aldıklarını belirtmişti.

Kolombiya’da 28 Nisan’da sendikalar, yerel topluluklar, öğrenci grupları ve çeşitli muhalif kesimlerin “ulusal grev” çağrısıyla başlayan vergi reformu karşıtı gösteriler, başta sakin ve barışçıl geçerken, sonrasında şiddetli olaylara sahne olmuştu.