Koç Ãœniversitesi’nde Alevi öğrenciye ırkçı saldırı: Failler serbest bırakıldı, maÄŸdur öğrenci uzaklaÅŸtırıldı

Koç Ãœniversitesi’nde yaÅŸanan nefret suçu, Türkiye’de nefret söylemi ve ÅŸiddetin geldiÄŸi noktayı gözler önüne seriyor.

21 yaşındaki F.B., Stanford Ãœniversitesi dahil birçok prestijli üniversiteden kabul alan, baÅŸarılı bir öğrenci. Ancak, Koç Ãœniversitesi’nde kaldığı yurtta aynı odada kaldığı iki kiÅŸinin sistematik saldırısına maruz kalıyor.

Saldırganların başında gelen Hasan Ege K., F.B.’nin Alevi olmasından dolayı ona yönelik ırkçı ve ayrımcı söylemlerde bulunuyor. Kayıtlara göre, K., F.B.’ye “Türkiye’nin, belli bir noktadan sonraki DoÄŸusu olduÄŸu gibi ateÅŸe verilse…”, “Alt ırksınız. Ä°tlaf edilmeniz lazım. Köle olduÄŸunuzu kabullenmelisiniz. Ä°taat etmek zorundasınız. Seni bu odadan istemiyoruz. Buradan gitmezsen seni öldürürüz” gibi sözler sarf ediyor.

K., bu söylemlerin yanı sıra F.B.’ye ÅŸiddet de uyguluyor. Kemerle vuruyor, yüzüne sıcak ütü yapıştırmaya çalışıyor.

Olayın en vahim boyutu ise, saldırının F.B.’yi yaralamaktan ibaret kalmaması. Arda D., F.B.’yi yüzü ve karnından kesici aletle yaralıyor. F.B., ancak yangın alarmına basarak ve tuvalete saklanarak kurtulabiliyor.

Olay, kamuoyunda büyük tepkiyle karşılanıyor. F.B.’nin avukatı Alper Sarıca, savcılık soruÅŸturması için taraflarınca sunulan 6 adet ses kaydında “bugüne kadar duyduÄŸu en ırkçı söylemlerin” yer aldığını ifade ediyor.

Sarıca, faillerin saldırıları örtbas etmek için F.B.’yi cinsel saldırıyla suçladığını aktarıyor. Ancak, üniversite yurt disiplin kurulu F.B. hakkındaki bu iddiayı çürütüyor.

Olayın en çarpıcı boyutlarından biri ise, F.B.’ye yönelik ayrımcı ve ırkçı söylemlerin faili olan Hasan Ege K.’nin, kendisini “faÅŸist” olarak tanımlaması. K.’nin sosyal medya paylaşımlarında da bu görüşünü yansıtan ifadelere rastlanabiliyor.