Kılıçdaroğlu-HDP görüşmesi: ‘Kürt sorunu dahil bütün sorunların çözüm adresi TBMM’dir’

Millet İttifakı cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu ile HDP Eş Genel Başkanları Pervin Buldan ve Mithat Sancar’ın görüşmesi sona erdi. TBMM’de gerçekleşen görüşme yaklaşık bir saat sürdü.

Ziyaretin ardından Kılıçdaroğlu ve Eş Genel Başkanlar grup yönetim toplantı salonunda basın toplantısı düzenliyor.

Kılıçdaroğlu: Her koşulda demokrasiyi savunmalıyız

Burada konuşan Kılıçdaroğlu’nun açıklamasından satır başları şöyle:

“Toplantıda yerel yönetimler üzerinde duruldu. Kayyım uygulamasının doğru olmadığını ilettik. Her koşulda demokrasiyi savunmalıyız.”

“Siyaset artık bir kavga alanı olmamalı. Siyaset kavga alanı olmamalı. kucaklaşmak, beraber konuşmak varken neden kavga ediyoruz. Birilikten yanayız.”

“21. yüzyılda hala parti nasıl kapatılır? Parti kapatmanın zorlaştırılması gerekiyor.”

“Kadına yönelik şiddetin mutlaka son bulması lazım.”

“Siyasal iktidarın kendi adamlarını getirmesi ve yargının bir sopa olarak kullanılmasını kabul etmiyoru. Biz yargıçlardan kendi vicdanlarının sesini dinlemesini istiyoruz.”

“Deprem bölgesi ile ilgili özel bir programın yapılması ve acil bir onarım ortaya konması şart.”

“Kürt sorunu dahil bütün sorunların çözüm adresi TBMM’dir. Biz, milletin sağduyusu ile parlamentoya gönderdiği temsilciler ile tüm sorunların çözüleceğine inanıyoruz.”

“Konuşma metninin içerisinde Kürtçe bir kelime geçtiği zaman ‘bilinmeyen bir dil’ deniyor. Binlerce yıldır konuşulan bir dil nasıl bilinmeyen dil oluyor. Devlet olarak çifte standart kuramazsınız.”

Kılıçdaroğlu’nın ardından Pervin Buldan konuştu:

“Türkiye’nin en temel sorunlarını konuştuk. Sayın Başkan’a partimiz adına teşekkür ederiz. Kürt sorununun parlamento çatısı altından çözülmesi gerektiğini düşündük. Bu nedenle sayın Başkan’ı Meclis’te kabul etmek istediğimizi kendisine ilettik.”

Mithat Sancar da şunları söyledi:

“Yapıcı bir görüşme gerçekleştirdik. Türkiye’nin yeni bir ihtiyacı var. Bu görüşmenin içeriğini kurullarımıza taşıyacağız. Bir iki gün içinde basına açıklayacağız.”

Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde gerçekleşen görüşmede Kılıçdaroğlu’na CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, CHP Genel Sekreteri Selin Sayek Böke ve CHP Genel Başkan Yardımcısı Oğuz Kaan Salıcı; HDP Eş Genel Başkanlarına Parti Sözcüsü Ebru Günay ve Grup Saruhan Oluç eşlik etti.