Avrupa Komisyonu’ndan deprem sonrası yeniden yapılanma için Türkiye’ye 1 milyar euro

Avrupa BirliÄŸi (AB) Komisyonu BaÅŸkanı Ursula von der Leyen, “AB Komisyonu deprem sonrası yeniden yapılanma için Türkiye’yi 1 milyar euro ile destekleyecek.” dedi.

AB Komisyonu ve AB Dönem BaÅŸkanı Ä°sveç’in, 6 Åžubat’ta meydana gelen KahramanmaraÅŸ merkezli depremlerden Türkiye ve Suriye’de etkilenenler için düzenlediÄŸi Uluslararası Bağışçılar Konferansı Belçika’nın baÅŸkenti Brüksel’de baÅŸladı.

Konferansa Ä°sveç Uluslararası Kalkınma Ä°ÅŸbirliÄŸi ve Dış Ticaret Bakanı Johan Forssell ile baÅŸkanlık eden AB Komisyonunun komÅŸuluk ve geniÅŸlemeden sorumlu üyesi Oliver Varhelyi, açılışta yaptığı konuÅŸmada, “Türkiye’nin ve Suriye halkının bu zor zamanlarda sarsılmaz dayanışma ve desteÄŸimize güvenebileceÄŸini bilmesini istiyoruz. Geçen ay meydana gelen deprem felaketlerinin ardından erken kurtarma ve yeniden yapılanma çalışmalarında size yardımcı olacağız.” ifadelerini kullandı.

Varhelyi, “AB Komisyonu yardım etmek için elinden gelen her ÅŸeyi yapmaya hazır. Türkiye’nin bu bölgelerinin normal hayata dönebilmesi için yeni evler, okullar, hastaneler, kritik altyapının inÅŸasına katılmaya hazırız.” dedi.

Forssell de “Felaketin baÅŸ gösterdiÄŸi bu dönemde, uluslararası toplumun bir araya gelmesi ve birlik göstermesi çok önemli. Bu, etkilenenler için önemli olduÄŸu kadar çok taraflı sistem için de önemli.” diye konuÅŸtu.

AB Komisyonundan Türkiye’yi 1 milyar euro ile destekleme sözü

AB Komisyonu BaÅŸkanı von der Leyen de açılış konuÅŸmasında, “Bu, feci bir kayıp hikayesi ve Türkiye halkı, Suriye halkı ve dünyanın dört bir yanındaki dostlarınız arasındaki kahramanca bir dayanışma hikayesidir.” deÄŸerlendirmesini yaptı.

AB’nin depremin akabinde Sivil Koruma Mekanizması’nı etkinleÅŸtirdiÄŸini anımsatan von der Leyen, AB ülkelerinin arama kurtarma çalışmalarına yaptığı katkılardan örnekler vererek dayanışma mesajı verdi.

Von der Leyen, “Tüm dünya Türkiye’ye ve Suriye halkına destek için seferber oldu çünkü bu stratejinin ölçeÄŸi o kadar büyük ki; hiçbir ülke veya kurum tek başına, bizim birlikte yaptığımızın yakınından bile geçemez.” diye konuÅŸtu.

“AB Komisyonu deprem sonrası yeniden yapılanma için Türkiye’yi 1 milyar euro ile destekleyecek.” ifadesini kullanan von der Leyen, Suriye’ye de insani yardım ve erken toparlanma için 108 milyon euroluk bir paket daha taahhüt ettiklerini bildirdi.

AB Dönem BaÅŸkanı Ä°sveç’ten 45 milyon euro

Ä°sveç BaÅŸbakanı Ulf Kristersson da 42 gün önce KahramanmaraÅŸ merkezli depremle Türkiye ve Suriye’de milyonlarca kiÅŸinin hayatının birkaç saniyede deÄŸiÅŸtiÄŸini hatırlattı.

“Depremden etkilenen bölge Belçika ve Hollanda’nın toplamı kadar” diyen Kristersson, hayatın yeniden normale dönmesi için tüm bölgenin yeniden inÅŸa edilmesi gerektiÄŸini ifade etti.

Kristersson, depremin ekonomik etkisinin tam olarak hesaplanamadığını ancak çok büyük olduğunu belirterek AB ve uluslararası toplumun dayanışmayla çok büyük fark yaratabileceğini söyledi.

“Acıları dindiremeyiz, canları geri getiremeyiz ama dayanışmamızı gösterebiliriz.” ifadesini kullanan Kristersson, insani yardım ve yeniden inÅŸaya destek için Ä°sveç olarak 500 milyon Ä°sveç kronu (45 milyon euro) destek taahhüdünde bulunduklarını açıkladı.

Kristersson, “Türkiye ve Suriye halkıyla dayanışma bugün sözlerden eyleme geçmeli. Bu yüzden bugün hepinizi buraya davet ettik.” diye konuÅŸtu.