KılıçdaroÄŸlu: Çin’den gelen ücretsiz aşılar fatura edildi mi?

CHP Genel BaÅŸkanı Kemal KılıçdaroÄŸlu, Çin’den ücretsiz ithal edilen 1 milyon doz aşının Devlet Malzeme Ofisi’ne fatura edilip edilmediÄŸini sordu. Aşıların bedelsiz temin edildiÄŸini gösteren gümrük belgesi ortaya çıktı.

KılıçdaroÄŸlu, “SaÄŸlık Bakanı’na ‘Aşıda (Sinovac) aracı olan var mı’ diye soruluyor. SaÄŸlık Bakanı ‘DoÄŸru deÄŸil, herhangi bir aracı yok’ diye açıklama yapıyor. 9 Åžubat 2021’e kadar 10 milyon 162 bin 123 doz aşı getirildi. EsenboÄŸa Gümrüğü’nden geçiyor aşılar. 1 milyon 242 bin doz aşı, Keymen Ä°laç A.Åž. tarafından faturalanıyor. 1 milyon doz aşı için ücret alınmıyor. 12 milyon dolarlık aşı ücretsiz verilmiÅŸ. Sayın Bakan ve ErdoÄŸan’a soruyorum: Ãœcretsiz olarak ithal edilen 1 milyon aşı, Devlet Malzeme Ofisi’ne her dozu 12 dolardan fatura edildi mi, edilmedi mi? Ä°thal edilen bir milyon doz aşı, ücretsiz olduÄŸu EsenboÄŸa Gümrüğü’ndeki beyannamesinde var. Bu firma 1 milyon doz aşıyı, her dozu 12 dolardan ithal etti mi etmedi mi?” dedi.

DiÄŸer yandan CHP Genel BaÅŸkanı Kemal KılıçdaroÄŸlu’nun gündeme getirdiÄŸi, Çin’den gelen 1 milyon doz koronavirüs aşısına dair gümrük belgesi ortaya çıktı. Belgede “bedelsiz” ibaresi dikkat çekiyor.

“Gara’dan ErdoÄŸan sorumlu”

Gara operasyonuna iliÅŸkin açıklamalarda da bulunan Kemal KılıçdaroÄŸlu, geçen hafta operasyona iliÅŸkin beÅŸ soru sorduÄŸunu hatırlatarak, “Bu insanlarımız ölmeyebilir miydi, hayatta olabilir miydi? BeÅŸ buçuk altı yıldır terör örgütünün elinde, neden ilgilenmediniz? Soru haklı mı haklı. Ä°stanbul seçimlerinde mektup aldınız. Kendi seçimin için oy ver diye mektup alıyorsun, 13 kiÅŸinin hayatı için almıyorsun, neden?” dedi. “Kalktın, bu operasyon baÅŸarısız oldu’ dedin. Sorumlusu olması lazım. Kim bu sorumlu? ErdoÄŸan sorumlu” ÅŸeklinde konuÅŸan KılıçdaroÄŸlu, sorularının cevaplarını almadığını belirterek, “Bana hakaret edeceÄŸine millet bu soruların cevabını merak ediyor beyefendi” dedi.

CumhurbaÅŸkanlığı Ä°letiÅŸim BaÅŸkanlığı (CÄ°B), CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan’ın ana muhalafet partisi CHP (Cumhuriyet Halk Partisi) Genel BaÅŸkanı Kemal KılıçdaroÄŸlu aleyhinde 500 bin TL deÄŸerinde tazminat davası açtığını duyurmuÅŸtu. Açıklamada, KılıçdaroÄŸlu’nun 16 Åžubat tarihinde TBMM’deki (Türkiye Büyük Millet Meclisi) CHP Grup Toplantısında söylediÄŸi “13 ÅŸehidimizin sorumlusu Recep Tayyip ErdoÄŸan’dır” ÅŸeklindeki “ithamı” nedeniyle söz konusu davanın açıldığı belirtilmiÅŸti.

Anka/BÖ,SSB