KCDP’nin kasım ayı raporuna göre 24’ü şüpheli olmak üzere 33 kadının katledildi

Bu ayın başında, Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu (KCDP), kasım ayına ilişkin kadın cinayetleri raporunu kamuoyuyla paylaştı. Raporda, kasım ayında 24’ü şüpheli olmak üzere 33 kadının hayatını kaybettiği belirtildi. Katledilen kadınların çoğunun erkekler tarafından öldürüldüğü ve evlerinde katledildiği vurgulandı. Raporda, İstanbul Sözleşmesi’nden çekilmenin kadın cinayetlerini önlemede hiçbir etkisi olmadığı da ifade edildi.

Katledilen kadınların hikayeleri

Raporda, katledilen kadınların hikayelerine de yer verildi. Örneğin, 9 kadın boşanmayı istemek, barışmayı reddetmek, evlenmeyi reddetmek, ilişkiyi reddetmek gibi bahanelerle, 2’si ekonomik bahanelerle, 1’i de annesini koruduğu için annesiyle birlikte katledildi. 21’inin ise hangi gerekçesiyle katledildiğinin öğrenilemediği paylaşıldı.

Katledilen kadınların kimler tarafından öldürüldüğü de raporda yer aldı. Buna göre, kasım ayında katledilen 33 kadının 14’ü evli olduğu erkek, 4’ü boşandığı, 2’si birlikte olduğu erkek, 2’si ayrıldığı erkek, 2’si birlikte olduğu erkek, 1’i kardeşi, 2’si oğlu tarafından katledildi. 1 kadının kim tarafından katledildiği ise öğrenilemedi. Bu verilere göre bu ay kadınların yüzde 42’si evli olduğu erkek tarafından katledildi.

Katledilen kadınların nerede öldürüldüğü de raporda belirtildi. Bu ay katledilen kadınlardan 23’ü evinde, 3’ü sokakta, 3’ü ıssız yerde, 2’si kamusal alanda, 1’i otelde, 1’i arabada katledildi. Kasım ayında katledilen kadınların yüzde 70’i evlerinde katledildi.

Katledilen kadınların nasıl öldürüldüğü de raporda yer aldı. Kasım ayında katledilen kadınların yüzde 20’si ateşli silahla, 7’si kesici aletle, 3’ü boğularak, 1’i darp edilerek katledildi. 2 kadının nasıl katledildiği ise tespit edilemedi Bu ay kadınların yüzde 61’i ateşli silahla katledildi.

“6284’e dokundurmayacağız”

Raporda ayrıca, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın İstanbul Sözleşmesi’nden çekilmenin en ufak olumsuz etkisi olmadığını söylediği konuşmasına da tepki gösterildi. Raporda şöyle denildi: “Cumhurbaşkanı Erdoğan 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Uluslararası Mücadele Günü’ne istinaden yaptığı konuşmasında İstanbul Sözleşmesi’nden çekilmenin en ufak olumsuz etkisi olmadığını ifade etti. Sözleşmenin kaldırıldığı 21 Mart 2021’den bu yana 833 kadın öldürüldü, 646