Kadınlar Birlikte Güçlü: Hayatlarımız ailenize sığmaz

Ä°stanbul Sultangazi’de 10 günde 3 kadının katledilmesi nedeniyle, Kadınlar Birlikte Güçlü (KBG), yılın son eylemini Sultangazi Kadın Dayanışması ile birlikte Gazi Cemevi önünde gerçekleÅŸtirdi. Eylemde, kadın cinayetlerinin politik olduÄŸu ve önleyici politikaların hayata geçirilmesi gerektiÄŸi vurgulandı.

Eylemde konuÅŸan KBG adına Evrim Güvenir, Türkiye’nin 2023 yılı küresel eÅŸitliÄŸi raporuna göre 146 ülke arasında 129’uncu sırada olduÄŸunu belirterek, erkeklerin iktidarın politikalarından güç ve cesaret aldığını söyledi.

Erkekler tarafından 11 ayda 399 kadının katledildiÄŸini belirten Güvenir, “Failler koca, eski eÅŸ, baba, abi, oÄŸul gibi aile içindeki erkekler. Ä°ktidar, koruyucu ve önleyici politikaları uygulamak yerine ÅŸiddete maruz kalan kadınların haklarını aramalarının önünde engeller oluÅŸturuyor, bizleri ÅŸiddet dolu ailelere hapsetmeye çalışıyor.

Kadınlara yönelik erkek ÅŸiddetine karşı var olan en kapsamlı sözleÅŸmeden, Ä°stanbul SözleÅŸmesi’nden bir gecede çıkan iktidar, her gün artan erkek ÅŸiddetini önlemek yerine cezasızlık politikalarıyla fail erkeklerin sırtını sıvazlıyor, hakları için mücadele eden, hayatlarına sahip çıkan kadınları yıllarca haksız yere hapishanelerde tutuyor, ÅŸiddetten uzaklaÅŸmak isteyen, haklarını arayan kadınları caydırmaya çalışıyor, bizlerin mücadelesi sayesinde kazanılan haklarımıza saldırmaya devam ediyor. Failler kravatlarıyla mahkeme salonlarını doldurup erkeklik indirimleri alırken, kadınlar koruma talep ettikleri karakoldan ‘hadi barışın’ denilerek evlerine gönderiliyor” dedi.

Kadın düşmanı ittifakın 6284 sayılı kanunu etkin bir ÅŸekilde uygulamayıp kaldırılmasına yönelik saldırıları sürdürdüğünü vurgulayan Güvenir, “Diyanet’ten Aile Bakanlığı’na, tarikatlardan aile reislerine hepsi aileyi kutsamak için seferber olmuÅŸ, özgürlüğü için mücadele eden kadınları ve LGBTI+ları kontrol edecekleri hapishaneler yaratmaya çalışıyorlar. Kutsal aile, güçlü aile söylemiyle bize dayattıkları ailenin kadınlar, LGBTI+lar için ne anlama geldiÄŸini çok iyi biliyoruz.

Çocuk bakımı, yaÅŸlı bakımı, temizlik, herkesin hayatını düşünmek derken emeÄŸimizin görünmezleÅŸtiÄŸi ve karşılıksız sömürüldüğü, 6 yaşından itibaren bir çocuÄŸu istismar eden, istismarı gizleyen, ‘dinimiz’ diyerek savunan, bize çocukluÄŸumuzdan itibaren nasıl davranmamız gerektiÄŸini söyleyen, dayatan, arzularımızı, isteklerimizi, varoluÅŸumuzu yok sayan, bizleri öldüren, ÅŸiddet uygulayan erkeklerin reis olduÄŸu aile dayatmasını kabul etmiyoruz” ifadelerini kullandı.

“Hayatlarımıza ve haklarımıza yönelen saldırıları görüyoruz. Biz kadınlar bu saldırılara karşı hayatlarımızdan, haklarımızdan, mücadelemizden vazgeçmiyoruz” diyen Güvenir, “GeçtiÄŸimiz ay 10 gün içinde 3 kadının ailelerindeki erkekler tarafından öldürüldüğü Sultangazi’de bir aradayız, çok öfkeliyiz, birbirimizden ve mücadelemizden vazgeçmiyoruz” dedi.

Yılda mücadelelerini kesintisiz bir ÅŸekilde sürdüreceklerini mesajı veren Güvenir, “Korudukları ailelerde öldürülüyoruz, emeÄŸimiz sömürülüyor, istismara maruz kalıyoruz. Katiller hanemizde. Soruyoruz, önleyici politikalar nerede? Failleri korurken, Ä°stanbul SözleÅŸmesi’nden bir gecede kararname ile çıkan devlet kazanılmış haklarımıza, 6284’e, nafaka hakkımıza saldırmaya devam ederken biz kadınlar saldırılara karşı yılı hep birlikte, ‘mücadele ile hayatlarımız ailenize sığmaz’ diyerek kapatıyoruz. Susmuyoruz, korkmuyoruz, itaat etmiyoruz” diye konuÅŸtu.

Eylem, “Kadın cinayetleri politiktir”, “Susmuyoruz, korkmuyoruz, itaat etmiyoruz” sloganları, alkış ve zılgıtlar eÅŸliÄŸinde sona erdi.