İstanbul Sultangazi’de 10 günde 3 kadının katledilmesi nedeniyle, Kadınlar Birlikte Güçlü (KBG), yılın son eylemini Sultangazi Kadın Dayanışması ile birlikte Gazi Cemevi önünde gerçekleştirdi. Eylemde, kadın cinayetlerinin politik olduğu ve önleyici politikaların hayata geçirilmesi gerektiği vurgulandı.
Eylemde konuşan KBG adına Evrim Güvenir, Türkiye’nin 2023 yılı küresel eşitliği raporuna göre 146 ülke arasında 129’uncu sırada olduğunu belirterek, erkeklerin iktidarın politikalarından güç ve cesaret aldığını söyledi.
Erkekler tarafından 11 ayda 399 kadının katledildiğini belirten Güvenir, “Failler koca, eski eş, baba, abi, oğul gibi aile içindeki erkekler. İktidar, koruyucu ve önleyici politikaları uygulamak yerine şiddete maruz kalan kadınların haklarını aramalarının önünde engeller oluşturuyor, bizleri şiddet dolu ailelere hapsetmeye çalışıyor.
Kadınlara yönelik erkek şiddetine karşı var olan en kapsamlı sözleşmeden, İstanbul Sözleşmesi’nden bir gecede çıkan iktidar, her gün artan erkek şiddetini önlemek yerine cezasızlık politikalarıyla fail erkeklerin sırtını sıvazlıyor, hakları için mücadele eden, hayatlarına sahip çıkan kadınları yıllarca haksız yere hapishanelerde tutuyor, şiddetten uzaklaşmak isteyen, haklarını arayan kadınları caydırmaya çalışıyor, bizlerin mücadelesi sayesinde kazanılan haklarımıza saldırmaya devam ediyor. Failler kravatlarıyla mahkeme salonlarını doldurup erkeklik indirimleri alırken, kadınlar koruma talep ettikleri karakoldan ‘hadi barışın’ denilerek evlerine gönderiliyor” dedi.
Kadın düşmanı ittifakın 6284 sayılı kanunu etkin bir şekilde uygulamayıp kaldırılmasına yönelik saldırıları sürdürdüğünü vurgulayan Güvenir, “Diyanet’ten Aile Bakanlığı’na, tarikatlardan aile reislerine hepsi aileyi kutsamak için seferber olmuş, özgürlüğü için mücadele eden kadınları ve LGBTI+ları kontrol edecekleri hapishaneler yaratmaya çalışıyorlar. Kutsal aile, güçlü aile söylemiyle bize dayattıkları ailenin kadınlar, LGBTI+lar için ne anlama geldiğini çok iyi biliyoruz.
Çocuk bakımı, yaşlı bakımı, temizlik, herkesin hayatını düşünmek derken emeğimizin görünmezleştiği ve karşılıksız sömürüldüğü, 6 yaşından itibaren bir çocuğu istismar eden, istismarı gizleyen, ‘dinimiz’ diyerek savunan, bize çocukluğumuzdan itibaren nasıl davranmamız gerektiğini söyleyen, dayatan, arzularımızı, isteklerimizi, varoluşumuzu yok sayan, bizleri öldüren, şiddet uygulayan erkeklerin reis olduğu aile dayatmasını kabul etmiyoruz” ifadelerini kullandı.
“Hayatlarımıza ve haklarımıza yönelen saldırıları görüyoruz. Biz kadınlar bu saldırılara karşı hayatlarımızdan, haklarımızdan, mücadelemizden vazgeçmiyoruz” diyen Güvenir, “Geçtiğimiz ay 10 gün içinde 3 kadının ailelerindeki erkekler tarafından öldürüldüğü Sultangazi’de bir aradayız, çok öfkeliyiz, birbirimizden ve mücadelemizden vazgeçmiyoruz” dedi.
Yılda mücadelelerini kesintisiz bir şekilde sürdüreceklerini mesajı veren Güvenir, “Korudukları ailelerde öldürülüyoruz, emeğimiz sömürülüyor, istismara maruz kalıyoruz. Katiller hanemizde. Soruyoruz, önleyici politikalar nerede? Failleri korurken, İstanbul Sözleşmesi’nden bir gecede kararname ile çıkan devlet kazanılmış haklarımıza, 6284’e, nafaka hakkımıza saldırmaya devam ederken biz kadınlar saldırılara karşı yılı hep birlikte, ‘mücadele ile hayatlarımız ailenize sığmaz’ diyerek kapatıyoruz. Susmuyoruz, korkmuyoruz, itaat etmiyoruz” diye konuştu.
Eylem, “Kadın cinayetleri politiktir”, “Susmuyoruz, korkmuyoruz, itaat etmiyoruz” sloganları, alkış ve zılgıtlar eşliğinde sona erdi.