ILO: Her beÅŸ kiÅŸiden biri iÅŸyerinde ÅŸiddet ve taciz maÄŸduru

BirleÅŸmiÅŸ Milletler’e (BM) baÄŸlı Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) ve araÅŸtırma kuruluÅŸu Gallup, ortaklaÅŸa hazırladıkları kapsamlı küresel raporda, iÅŸyerlerinde taciz ve ÅŸiddete uÄŸrayan çalışanların durumunu masaya yatırdı. Ä°lk kez hazırlanan “Ä°ÅŸyerinde Åžiddet ve Taciz Deneyimleri” raporunda, dünya genelinde çalışanların beÅŸte birinden fazlasının taciz ve ÅŸiddet maÄŸduru olduÄŸu açıklandı.

Araştırmaya küresel çapta 75 bin kişi katılarak, soruları yanıtladı. Son araştırma, işyerlerinde yaşanan taciz ve şiddet konusunda yapılan en kapsamlı araştırma olarak nitelendirildi ve alanında bir ilk olarak değerlendirildi.

Uluslararası Çalışma Örgütü, bu raporu hazırlamakta amaçlarının, ekonomik, sosyal ve kültürel faktörlere dayanan sorunun daha iyi anlaşılmasını ve farkındalığını sağlamak olduğunu söyledi.

“Ä°ÅŸyerinde yaÅŸanan taciz ve ÅŸiddeti ölçmek çok zor”

Küresel araştırmada, sorunun tüm boyutları değerlendirildi. İş yerinde şiddet ve tacizi ölçmenin zor olduğu belirtilerek, araştırmada dünya çapındaki mağdurların sadece yarısının deneyimlerini başka bir kişiye, genellikle de mağduru oldukları taciz ve şiddetin tekrarlanmasına maruz kaldıktan sonra açıkladıklarını belirtti. İstismara uğramış kişilerin itibarlarından endişe duydukları için maruz kaldıkları şiddet ve tacizleri kendilerine saklamayı tercih ettikleri kaydedildi.

Küresel olarak çalışan erkek ve kadınların yüzde 17,9’u çalışma hayatlarının bir noktasında psikolojik ÅŸiddet ve tacize uÄŸradıklarını, yüzde 8,5’i ise fiziksel ÅŸiddet ve tacize uÄŸradıklarını söyledi. Kadınların erkeklere oranla daha çok ÅŸiddet ve tacize maruz kaldıkları kaydedildi.

“Kadınlar cinsel ÅŸiddet ve tacize uÄŸruyor”

Uluslararası Çalışma Örgütü, sorularına yanıt veren kadınların yüzde 6,3’ünün cinsel şiddet ve tacize maruz kaldığını kaydetti. Araştırma verilerine göre işyerlerinde, şiddet ve tacize uğrayanlar en çok gençler ve göçmen çalışanlar. Araştırmada, genç kadınların cinsel şiddet ve tacize maruz kalma olasılığının genç erkeklere oranla iki kat daha fazla olduğu açıklandı. Çalışan göçmen kadın ve kızların cinsel şiddet ve tacizi başka kişilere açıklama olasılığının göçmen olmayanlara göre neredeyse iki kat daha fazla olduğu belirtildi. Araştırmaya katılan her beş kurbandan üçünden fazlasının, birden çok kez şiddet ve tacize uğradığını ifade ettiği belirtildi.

“Birçok kiÅŸi bir kez deÄŸil çok defa taciz ve ÅŸiddete maruz kalıyor”

Uluslararası Çalışma Örgütü Hak ve Diyaloglardan Sorumlu Genel BaÅŸkan Yardımcısı Manuela Tomei, çalışan kiÅŸilerin iÅŸyerlerindeki çalışma hayatlarında sadece bir kez deÄŸil, birçok kez ÅŸiddet ve tacizle karşı karşıya kaldıklarını öğrenmenin acı verici olduÄŸunu söyledi. Tomei, psikolojik ÅŸiddet ve tacizin tüm ülkelerde oldukça yaygınlaÅŸtığını, özellikle kadınların daha çok cinsel ÅŸiddet ve tacize maruz kaldığını belirterek, “Son araÅŸtırma raporu bize, iÅŸ dünyasında yaÅŸanan ÅŸiddet ve tacizi sona erdirmenin ne kadar zor olduÄŸunu gösteriyor” dedi.

“Yaygın sorunun üzerindeki perde ilk kez kaldırıldı”

Uluslararası Çalışma Örgütü ile araÅŸtırmayı birlikte hazırlayan Gallup araÅŸtırma kuruluÅŸu adına konuÅŸan Andrew Rzepa, “Bu rapor, dünya çapında her beÅŸ çalışandan birden fazlasının başına bela olan bu yaygın sorunun üzerindeki perdeyi ilk kez kaldırıyor. Uzun süredir ÅŸirketler ve kuruluÅŸlar iÅŸyerinde ÅŸiddet ve tacizle mücadele konusunda bilgisiz veya isteksiz davranıyor” dedi.

Raporda iÅŸyerlerinde yaÅŸanan taciz ve ÅŸiddeti önlemek için ÅŸu önerilerde bulunuldu: “Ä°ÅŸyerinde ulusal, bölgesel ve küresel düzeylerde ÅŸiddet ve tacize iliÅŸkin saÄŸlam verilerin düzenli olarak toplanması. Ä°ÅŸyerindeki teftiÅŸ sistemleri, iÅŸ saÄŸlığı, iÅŸ güvenliÄŸi politikaları ve programlarıyla ÅŸiddeti, tacizi etkili bir ÅŸekilde önlemek, yönetmek için denetleme mekanizmalarının geniÅŸletilmesi ve sürekli güncellenmesi. Ä°ÅŸyerinde ÅŸiddet ve tacize iliÅŸkin farkındalığın arttırılması. Özellikle baÅŸta ayrımcılığa maruz kalan çalışanlar olmak üzere ÅŸiddeti ve tacizi devam ettirebilecek algıları, tutumları ve davranışları deÄŸiÅŸtirmek amacıyla farklı uygulamaların gerçekleÅŸtirilmesi. Etkili önleme yöntemleriyle çalışanlara, iyileÅŸtirme ve destek saÄŸlanması. Çalışanların adalete güvenini oluÅŸturmak ve maÄŸdurların desteklenmesini saÄŸlamak için her düzeydeki kurumların kapasitesinin geliÅŸtirilmesi.”