İklim felaketinin önlenmesi için küresel ısınma 1,5 dereceyle sınırlanmalı

BirleÅŸmiÅŸ Milletler (BM) bünyesinde Hükümetler Arasındaki Ä°klim DeÄŸiÅŸikliÄŸi Paneli (IPCC) küresel sıcaklık artışının 1,5 dereceyle sınırlandırılmaması durumunda durumun ‘iklim felaketi olacağını’ duyurdu.

IPCC’nin Üçüncü Çalışma Grubu, Ä°klim DeÄŸiÅŸikliÄŸi 2022: Ä°klim DeÄŸiÅŸikliÄŸinin Azaltılması baÅŸlıklı raporu, 195 üye ülke tarafından bugün onaylandı.

Rapora göre, 2010-2019 arasında yıllık ortalama küresel sera gazı emisyonları insanlık tarihinin en yüksek seviyesine ulaşırken, emisyonların artış hızı son yıllarda yavaÅŸladı. Ä°klim politikaları sayesinde enerji verimliliÄŸi, yenilenebilir kaynakların kapasitesindeki büyüme ve ormansızlaÅŸma oranında azalmalar yaÅŸandı. Rüzgar ve güneÅŸ enerjisi maliyetlerinde, 2010’dan beri yüzde 85’i bulan düşüşler görüldü.

YaÅŸanan olumlu geliÅŸmelere raÄŸmen, küresel sıcaklık artışını 1,5 dereceyle sınırlandırmak için sera gazı emisyonlarının 2025’e kadar pik seviyeye ulaÅŸması ve sonrasında hızla düşüşe geçmesine ihtiyaç duyuluyor.

Altyapı, enerji, ulaşım, demir-çelik, binalar ve sanayi baÅŸta olmak üzere tüm sektörlerde, küresel emisyonların 2030’a kadar yüzde 43 azaltılması için fırsatlar bulunuyor.

Rapora göre, küresel emisyonlarda keskin düşüş olmadan, sıcaklık artışının 1,5 dereceyle sınırlandırılması mümkün değil.

Dünya iklim değişikliğiyle mücadelede dönüm noktasında

Emisyonların 2030’a kadar neredeyse yarı yarıya azaltılması ve enerji sektöründe büyük çaplı bir dönüşüm yaÅŸanması gerekiyor. Aynı dönemde, metan emisyonlarının en az üçte bir oranında düşmesi bekleniyor.

Rapora göre, emisyonların yarı yarıya azaltılmasıyla bile küresel sıcaklık artışının 1,5 dereceyi aşması kaçınılmaz ama artışın yüzyıl sonuna kadar bu seviyeye düşebileceği öngörülüyor.

IPCC BaÅŸkanı Hoesung Lee, rapordaki deÄŸerlendirmesinde, dünyanın iklim deÄŸiÅŸikliÄŸi açısından bir dönüm noktasında olduÄŸunu belirterek, “Åžimdi alacağımız kararlar, yaÅŸanabilir bir geleceÄŸi güvence altına alacak. Küresel ısınmayı sınırlandırmak için bilgi birikimimiz ve yollarımız var. Birçok ülkedeki politikalar, iklim aksiyonu ve piyasadaki geliÅŸmeler cesaret verici. EÄŸer bu adımları hızlandırarak adil ve geniÅŸ çapta uygulayabilirsek, emisyonları keskin ÅŸekilde düşürebilir ve inovasyonu teÅŸvik edebiliriz.” ifadelerini kullandı.

Yenilenebilir enerjiye geçiş üç kat hızlanmalı

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres de dünyanın hali hazırda bir iklim felaketine doÄŸru ilerlediÄŸine iÅŸaret ederek, “1,5 derece sınırının iki katından fazla küresel sıcaklık artışına doÄŸru gidiyoruz. Fosil yakıtlara yapılan yeni yatırımlar etik deÄŸil ve ekonomik bir çılgınlık. Yenilenebilir enerjiye dönüşümün üç katına çıkmalı. Bu da yatırımları fosil yakıtlardan yenilenebilir kaynaklara kaydırmayı gerektiriyor.” ifadelerini kullandı.

Raporun “küresel bir türbülans” zamanında yayımlandığını belirten Guterres, ÅŸunları kaydetti:

“Dünyada eÅŸitsizlikler görülmemiÅŸ seviyede. Salgından toparlanma, skandal ÅŸekilde eÅŸitsiz. Enflasyon yükseliyor. Ukrayna’daki savaÅŸ gıda ve enerji fiyatlarında rekorlara yol açıyor. Bu ortamda, fosil yakıt üretimine yatırımları artırmak, durumu sadece daha kötü hale getirecek. Ãœlkelerin bugün vereceÄŸi kararlar 1,5 derece hedefini ya mümkün kılacak ya da tersi. Yenilenebilir enerjiye geçiÅŸ, sorunlu olan küresel enerji portföyünü onaracak ve bugün iklim deÄŸiÅŸikliÄŸinin etkilerinden muzdarip milyonlarca insana umut olacak.”