Ä°klim Aktivisti Greta Thunberg, Londra’da yargılandığı davada beraat etti

Ä°sveçli iklim aktivisti Greta Thunberg ve dört diÄŸer iklim aktivisti, Ä°ngiltere’nin baÅŸkenti Londra’da görülen davada suçsuz bulundu.

Ä°sveçli iklim aktivisti Greta Thunberg, Londra’da Westminster Sulh Ceza Mahkemesi’nde dört iklim aktivisti ile birlikte yargılandı. Bölge hakimi John Law, polisin eylemcileri dağılmaları ve yolu açmaları konusunda uyardığı sırada gözaltına almalarının yasalara aykırı olduÄŸunu belirterek, eylemcilerin suç iÅŸlemediÄŸine hükmetti.

Law, “Protesto baÅŸtan sona barışçıldı, medeniydi ve ÅŸiddet içermiyordu.” diyerek savcılığın sunduÄŸu kanıtları yetersiz bulduÄŸunu ifade etti. Hakim Law, önünde protesto yapılan oteldeki tanık ifadesi alınmamış olmasını ÅŸaşırtıcı buldu ve en önemli kanıtın, bir binadan iple sarkan protestocunun çektiÄŸi görüntüler olduÄŸunu belirtti.

Kararın ardından mahkeme binasından ayrılan Thunberg ve diÄŸer aktivistler ile avukatları Raj Chada basına açıklama yaptı. Chada, “Protestoculara eylemde uygulanan kurallar açık deÄŸil, kesin deÄŸil ve yasal deÄŸildi. Yasal deÄŸildi çünkü orantısız olarak müvekkillerimizin ifade özgürlüğünü engellediler.” dedi.

Beraat eden aktivist Christopher Kebbon ise, “Ä°klim acil durumu söz konusu ve bunun en yıkıcı etkileriyle mücadele etmek için harekete geçmeliyiz. Bugün burada biz deÄŸil, iÅŸlerine devam ederek bu gezegeni yok eden iklim suçluları bulunmalıydı.” ÅŸeklinde konuÅŸtu.

Greta Thunberg, geçen yıl ekim ayında Londra’da düzenlenen Enerji Ä°stihbarat Forumu’nun yapıldığı otelin önünde düzenlenen protestoda yolu kapatmış ve forumun iptal edilmesini istemiÅŸti. Thunberg, polisin dağılma uyarısı yapmasına direndiÄŸi için gözaltına alınmıştı. DiÄŸer gözaltına alınan eylemcilerin davaları ise önümüzdeki haftalarda gruplar halinde görülecek.