İBB yöneticisi: Yabancılar 10 yılda dokuz ilçe büyüklüğünde taşınmaz aldı

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Genel Sekreter Yardımcısı Buğra Gökçe’nin yabancılara konut satışıyla ilgili açıklamaları parmak ısırttı. Gökçe, son 10 yılda yabancıların İstanbul’da dokuz ilçe büyüklüğünde taşınmaz aldığını belirtti.

Gökçe, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, “Son 10 yılda yabancılar İstanbul’da ortalama 80 milyon metrekare taşınmaz alımı yaptı. Bu da yaklaşık dokuz ilçe büyüklüğünde bir alan demek” dedi. Gökçe, bu durumun konut krizini derinleştirdiğini ve demografik değişimlere yol açtığını vurguladı.

Gökçe’nin paylaştığı verilere göre, 2022 yılında yabancılara 75 bin 185, 2021 yılında ise 68 bin 168 konut satıldı. En çok konut satın alan yabancı uyruklular ise Rusya, İran ve Irak’tan geldi. İki yılda 473 bin vatandaşımızın yaşayabileceği konut yabancılara gitti.

Gökçe, yapılması gerekenleri şöyle sıraladı: “Yabancılara satış durdurulmalı. Demografik değişimlere uygun planlamayla sosyal konut üretimi başlamalı.” Gökçe, Kanada’nın yabancılara konut satışını iki yıl boyunca yasaklamasının örnek alınması gerektiğini de sözlerine ekledi.