HEDEP, kısa ismini DEM Parti olarak değiştirdi

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (HEDEP) Sözcüsü Ayşegül Doğan, partinin kısa ismini DEM Parti olarak değiştirdiklerini açıkladı.

DoÄŸan, HDP Genel Merkezi’nde düzenlediÄŸi basın toplantısında, partilerinin kısa ismine Yargıtay’ın itiraz ettiÄŸini hatırlatarak, “Yargıtay Cumhuriyet BaÅŸsavcılığı partimizin kısa ismi olan HEDEP’e itiraz etti ve tüzüğümüzün bazı maddelerinde deÄŸiÅŸiklik yapılması gerektiÄŸini bize 18 Kasım tarihinde tebliÄŸ etti. Aslında gerekçeyi hatırlatmaya gerek yok ama tarihe not düşmek için tekrar etmekte fayda var. HEDEP ismi HADEP’i andırıyormuÅŸ ve hatta karıştırılabilirmiÅŸ. Oysa HADEP çoktan kapatılmış. Yani böyle bir parti yok” dedi.

DoÄŸan, HADEP’in kapatılmasına dair Avrupa Ä°nsan Hakları Mahkemesi’nin (AÄ°HM) ihlal kararı verdiÄŸini ve bu konuda Türkiye’yi mahkum ettiÄŸini de hatırlatarak, “Aslında nedeni apaçık ortada. Yerel seçimlere giderken; yeni bir yargısal çelme ile bizi karşı karşıya bırakmak için yapıldı. Yeni bir hukuksuzluk hamlesi” dedi.

DoÄŸan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Fakat şöyle bir ÅŸey var. Biz çelmelere ve kumpaslara karşı seçeneksiz bir parti deÄŸiliz. 30 yılda onlarca yeni parti kurmak zorunda kaldık ve her defasında da baÅŸardık. Halkların gönüllerinde yer edinmeyi baÅŸardık. Mücadele tarihimizde iz bırakmayı baÅŸardık. Türkiye’nin demokrasi, özgürlük, adalet ve barış mücadelesine dönük tarihte öncülük etmeyi baÅŸardık. Dolayısıyla seçeneksiz deÄŸiliz. Seçeneklerimiz tükenmedi ve tükenmeyecek ama bunu bilmelerine raÄŸmen böyle bir hukuksal, yargısal çelmeyle bizleri uÄŸraÅŸtırmak istediler. Yine baÅŸaramayacaklar. Onlar bu yolları seçtikçe biz de yeni isimler ve anlamlarla mücadelemize, hız kesmeden, üstelik çoÄŸalarak devam edeceÄŸiz.”

“Tüzüğümüzde yalnızca Yargıtay’ın talep ettiÄŸi, itiraz ettiÄŸi deÄŸiÅŸiklikler yapıldı” diyen DoÄŸan, tüzüklerinde baÅŸkaca bir deÄŸiÅŸikliÄŸe gitmediklerini vurguladı. DoÄŸan, “Bugünkü adıyla DEM Parti, açık ve geniÅŸ haliyle söylemek gerekiyorsa, Halkların EÅŸitlik ve Demokrasi Partisi. Partimizin özü ve mayası halklardır. KurulduÄŸu günden beri böyle. Anlaşılmamış olmalı ki harflerle uÄŸraÅŸmaya devam ediyorlar. Oysa bizim mayamız halklardır, harfler deÄŸil. Yine partimizin özü ve mayası; özgürlük, eÅŸitlik, demokrasi, adalet ve barış mücadelesidir” dedi.

Partilerinin kısa isminin DEM Parti olacağını kaydeden DoÄŸan, “Köklü bir direniÅŸ geleneÄŸinden, mücadele anlarından ve zamanın içinden süzülen yeni bir kısaltma isimle yani DEM Parti ile karşınızdayız. DEM, aynı zamanda nefes, söz, an ve zaman anlamlarıyla da bizi tarif ediyor. Yeni ismimiz yeni bir zamanın ruhunu, yeni bir baÅŸlangıç anını ve yeni bir sözün hayata geçiÅŸini ifade ediyor. DEM Parti ile varlığımızı her dem hissettirmeye devam edeceÄŸiz. Zamanın zorluklarına karşılaÅŸtığımız engellere yargı kıskacına alınmaya yargısal çelme ve kumpaslara raÄŸmen; duruÅŸumuz kararlılığımız ve birlikteliÄŸimiz sayesinde mücadelemiz daha da güçlenecek” ÅŸeklinde ifadeler kullandı.

Kayyımları göndermeye sayılı günler kaldığının altını çizen DoÄŸan, devamla ÅŸunları söyledi: “Yerel seçimler için ÅŸu ana kadar yaptığınız baÅŸvurular ile partimize gösterdiÄŸiniz ilgi ve teveccühten dolayı çok teÅŸekkür ederiz. Kayyımları göndermemize sayılı günler kaldı. Tüm Türkiye’de aday adaylık baÅŸvurularını bu ilgi ve teveccühü de gözeterek 20 Aralık tarihine kadar uzattığımızı bunu da genelge ile il, ilçe örgütlerimize ilettiÄŸimizi buradan duyurmak isterim. Halkların EÅŸitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) olarak, Türkiye’nin kazanmasını isteyen herkesi nefes nefese verdiÄŸimiz bu heyecanlı, kararlı, umutlu, onurlu ve cesur mücadelede beraber yol almaya davet ediyoruz. O yüzden haydi kadınlar, haydi gençler… Öncelikle sizler aday adaylığı baÅŸvuruları için birlikte kazanıp kayyımlara halk iradesinin ne olduÄŸunun göstermek için il, ilçe örgütlerimize gidelim ve aday adaylığı baÅŸvurularımızı 20 Aralık’a kadar yapalım.”

Doğan, aynı konuşmayı Kürtçe de yaptı.