HDP’yi kapattınız diyelim, seçmeni ne yapacaksınız?

ErdoÄŸan ve etrafında toplanan küçük iktidar sahipleri seçimde kaybetmekten o denli korkuyorlar ki, bütün tuÅŸlara aynı anda basıyorlar. Belli ki ErdoÄŸan’ın talimatı çok net. Bu seçimi kaybettirecek ne varsa bertaraf edilmesini istiyor. Ä°stanbul’da kendini iki kez maÄŸlup eden Ekrem Ä°mamoÄŸlu’nu bertaraf etme ve BüyükÅŸehir Belediyesi kaynaklarını ele geçirme görevi İçiÅŸleri Bakanı’na verilmiÅŸ.

Her seçimin kaderini deÄŸiÅŸtirebilen HDP’yi bertaraf etme göreviyse Anayasa Mahkemesi’nde. Seçim tarihi yaklaşırken bu adımlar da sıklaşıyor. HDP’nin 539 milyon TL’lik Hazine yardımının yatacağı hesapların tedbiren bloke edilmesi de bu adımlardan ilki. Bir sonraki adım, HDP’yi kapatma ve 451 parti üyesine siyaset yasağı talebiyle açılan davanın karara baÄŸlanması. Diyelim HDP kapatıldı, siyasi yasaklar da geldi. AKP-MHP iktidarının kazancı ne olabilir? 14 Mayıs’a çekilmesi beklenen seçime aylar kala atılan bu adımlar, AKP-MHP iktidarını kurtarır mı? Bence hayır. Neden mi?

Bahçeli’nin umduÄŸu…

Sırf meclise girebilsin diye seçim barajı yüzde 7’ye indirilen MHP’den baÅŸlayalım. HDP’nin kapatılması ve siyasi yasaklar, Bahçeli için sadece taktiksel deÄŸil ideolojik açıdan da önem taşıyor. MHP lideri Bahçeli bu yüzden, 2020 sonundan beri tabiri caizse yargıya talimat yaÄŸdırıyor. Yargıtay Cumhuriyet BaÅŸsavcısı Bekir Åžahin’in kapatma davası iddianamesini, 17 Mart 2021’de, MHP’nin kurultayından bir gün önce Anayasa Mahkemesi’ne sunmuÅŸ olması, HDP’nin son açıklamasında da iÅŸaret ettiÄŸi gibi tesadüf deÄŸil. Bahçeli 18 Mart 2021’de yapılan büyük kurultaydaki konuÅŸmasında, partililere ve seçmenlerine dava sürecinin baÅŸladığını bu sayede müjdeleyebildi.

HDP’ye Hazine yardımını engelleme giriÅŸimi de, MHP’nin Hukuk ve Seçim Ä°ÅŸlerinden Sorumlu Genel BaÅŸkan Yardımcısı Feti Yıldız’ın Aralık ayındaki açıklamasının hemen ardından üçüncü kez yapıldı. Yıldız, HDP kapatma davasının takvimine dair konuÅŸurken, 2023’te üç katına çıkacak Hazine yardımının ilk kısmının 10 Ocak’a kadar parti hesaplarına yatacağına özellikle dikkat çekmiÅŸti. Yargıtay Cumhuriyet BaÅŸsavcısı, MHP’li Yıldız’ın açıklama yaptığı gün Anayasa Mahkemesi’ne baÅŸvurdu. Bu da tesadüf deÄŸildi tabii.

MHP lideri kendinden uzaklaÅŸan seçmeni, “HDP’yi bitiren benim” diyerek yeniden kazanma ümidinde. Ne var ki, Eski Ãœlkü Ocakları BaÅŸkanı Sinan AteÅŸ’e düzenlenen suikastten sonra eski seçmenlerini geri kazanmak bir yana, daha fazlasını da kaybedebilir. Sinan AteÅŸ cinayetiyle ilgili bunca iddia varken gıkını bile çıkarmayan Bahçeli, bu tutumuyla önümüzdeki aylarda partisini yüzde 7 barajının da altına çekerse hiç ÅŸaşırmam.

ErdoÄŸan’ın umduÄŸu…

HDP’yi kapatmak ErdoÄŸan ve AKP’ye ne saÄŸlar? ErdoÄŸan’ın Bahçeli’den farklı olarak HDP’nin seçim bölgelerinde Kürt seçmenden oy toplama çabası var ancak HDP’ye oy veren Kürt seçmeninin bu saatten sonra, ErdoÄŸan ne yaparsa yapsın AKP’ye oy vereceÄŸini beklemek saflık olur. Sosyo Politik Saha AraÅŸtırmalar Merkezi’nin 16 Eylül 2022’de açıkladığı araÅŸtırma sonuçlarına göre, iki partinin rekabet içinde olduÄŸu illerde görüşülenlerin yüzde 71,6’sı, en büyük sorunun ekonomi ve iÅŸsizlik olduÄŸunu söylüyor. Ekonomiyi yüzde 9,3 ile Kürt sorunu izliyor. Kararsızlar ve oy vermeyenler dağıtıldığında HDP’nin oyu 48,6’yi buluyor. AKP’nin oyu ise yüzde 20,1’de kalıyor.

HDP’yi dağıtıp seçmenini boykota sevk etmek ErdoÄŸan’ın umudu olabilir mi? Olabilir. ErdoÄŸan daha önce de denediÄŸi gibi, bu yolla HDP ile rekabet ettiÄŸi seçim bölgelerinden daha fazla milletvekili çıkarmayı hedefleyebilir. Daha önemlisi, HDP’li seçmenin ayağını sandıktan kesmek suretiyle, Altılı Masa’nın CumhurbaÅŸkanı adayının oylarını azaltmak amacında da olabilir. AKP’nin Ä°stanbul’da tekrarlanan BüyükÅŸehir Belediye BaÅŸkanlığı Seçimi’nden önce, Ä°mralı’da tecritte tutulan Abdullah Öcalan’dan mektup taşıdığını ve bu mektubun Anadolu Ajansı tarafından, “Teröristbaşı Öcalan’dan HDP’ye tarafsızlık çaÄŸrısı” baÅŸlığıyla duyurulduÄŸunu, buna raÄŸmen HDP’nin strateji deÄŸiÅŸtirmediÄŸini, seçmeninin de Ekrem Ä°mamoÄŸlu’na daha büyük destek verdiÄŸini hatırlatalım. Yani Ä°mamoÄŸlu’nun her basın toplantısında hatırlattığı o 800 binlik oy farkını yaratanlar büyük ölçüde ErdoÄŸan’ın oyun dışına itmeye çalıştığı HDP seçmenleri.

Benzer bir durumda, mesela cumhurbaÅŸkanlığı seçimi ikinci tura kalırsa, Altılı Masa’nın adayı olma ihtimali kuvvetlenen Kemal KılıçdaroÄŸlu da HDP seçmeninin oyunu alabilir mi? “HelalleÅŸme” sözünün altını dolduracak vaatlerle çıkarsa pekala olabilir.

ErdoÄŸan’ın bir baÅŸka hedefi de Altılı Masa’yı HDP ile arasına daha gözle görünür bir mesafe koymaya mecbur bırakmak; üstü kapalı da olsa seçim döneminde her türlü iÅŸ birliÄŸinden uzak tutmak. Ancak ErdoÄŸan burada da ÅŸu hataya düşüyor. HDP ve Altılı Masa’nın bileÅŸenleri, siyaseten ayrı yerlerde durmakla birlikte seçim sandığı ve oy güvenliÄŸi gibi konularda birbirini desteklemenin hayati önemde olduÄŸunu biliyor. Zaten seçmen de bunu istiyor.

HDP ne yapacak?

EÅŸ genel baÅŸkanlarından biri Anayasa Hukuku profesörü Mithat Sancar olan HDP de eli kolu baÄŸlı durmuyor tabii. Partide uzun süredir çeÅŸitli senaryolara göre hazırlıklar yapılıyor. Kapatma kararı çıkarsa yola, yine bir partiyle devam edilmek isteniyor. Bu partinin seçime girmek için yasal kriterleri karşılaması gerekli. HDP ile benzeÅŸen böyle bir parti var. YeÅŸiller ve Sol Gelecek adıyla on yıl önce kurulan YeÅŸil Sol Parti. Partinin eÅŸ sözcülerden ÇiÄŸdem Kılıçgün Uçar, daha önce gazeteduvaR’a, “Yedek bir parti deÄŸiliz, ama HDP’nin kapatılması durumunda sorumluluk alırız” demiÅŸti. HDP EÅŸ Genel BaÅŸkanı Mithat Sancar’ın partinin ikinci olaÄŸanüstü kongresine katılması, partinin eski HDP’li üyelerinin olması, parti logolarının birbirini andırması da devam partisinin YeÅŸil Sol Parti olduÄŸu yorumlarına neden olmuÅŸtu.

Siyasi yasak kararına gelince… Siyasi yasak, mevcut vekiller ya da olası adayların seçimlere bağımsız aday olarak girmelerine engel değil.

Bunlar dışarıdan bakıldığında HDP için akla ilk gelen ve mümkün görünen formüller. Parti yöneticileri, birden çok seçenek üzerinde durulduğunun altını çiziyor. Özetle, HDP kapatılsa bile Erdoğan ve Bahçeli sandıkta umduklarını bulamayacak. Kapatma kararı, iktidar lehine bir sonuç yaratmayacak. Aslında bunu en iyi bilenin, benzer yollardan geçmiş Erdoğan olması gerekmez miydi?

Kaynak: DW

Banu GÃœVEN