Gültan Kışanak: 7 yıl tutukluluk süresi dünyanın hiçbir yerinde yok

Ankara 22’nci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen Kobanê Davası’nda tutukluluk halinin incelendiÄŸi duruÅŸmada, tutsak siyasetçiler, tutukluluk halinin bir cezalandırma yöntemine dönüştüğünü belirterek, tahliye taleplerini yineledi.

DuruÅŸmada, tutukluluk halinin incelendiÄŸi sırada söz alan Diyarbakır BüyükÅŸehir Belediyesi eski EÅŸ BaÅŸkanı Gültan Kışanak, uzun tutukluluk süresinin bir cezalandırma yöntemine dönüştüğünü belirterek, “Bu süre, Türkiye’deki birçok cezanın infazından daha uzun bir süre. Sizin mantığınızla bana defalarca tutuklama kararı vererek müebbet süresi kadar tutuklu bırakabilirsiniz. Böyle bir mantık olamaz, akla ziyan” dedi.

Kışanak, ayrıca, iddia makamının, siyasal faaliyetleri kriminalize etme çabası içerisinde olduÄŸunu belirterek, “Ancak maalesef mahkeme heyeti de davanın başından itibaren savcılığın projektörü ile bize bakıyor ve bu biçimde bizi yargılıyorsunuz. Projektörün aydınlığı yapay bir aydınlıktır. Bu yapay aydınlık altında gerçeÄŸi göremiyorsunuz” diye konuÅŸtu.

Tutsak siyasetçi Aynur AÅŸan da, iddia makamının, siyasal faaliyetleri kriminalize etme çabası içerisinde olduÄŸunu belirterek, “Mahkeme heyeti de davanın başından itibaren savcılığın projektörü ile bize bakıyor ve bu biçimde bizi yargılıyorsunuz” dedi.

Tutsak siyasetçi Ali Ãœrküt ise, Kürt sorununun demokratik çözümü adına atılan adımların sabote edildiÄŸini belirterek, “Bu sorunun barışçıl çözümü için belirli bir aÅŸamaya gelindi ancak görüşmeler kamuoyuna yansıtıldı. Bunun sonucunda ise sabote edildi” dedi.

Duruşma, diğer tutsak siyasetçilerin ve müdafilerinin tahliye talepleri ile devam etti. Beyanların ardından mahkeme heyeti, ara kararını açıklamak üzere duruşmaya ara verdi.