EÄŸitim Sen’den ‘toplumsal cinsiyet’ kampanyası

EÄŸitim Sen üyesi kadınlar, eÄŸitim sistemindeki cinsiyetçiliÄŸe dikkati çekerek, “Toplumsal cinsiyet eÅŸitliÄŸi eÄŸitimi yaÅŸamsaldır” kampanyası baÅŸlattı.

EÄŸitim Sen Ä°zmir Åžubeleri Kadın Meclisleri, “Toplumsal cinsiyet eÅŸitliÄŸi eÄŸitimi yaÅŸamsaldır” kampanyasını, sendikanın 1 nolu ÅŸubesinde düzenledikleri basın toplantısıyla baÅŸlattı. Açıklamayı yapan EÄŸitim Sen Ä°zmir 5 Nolu Kadın Sekreteri Aygül Åžengül, toplumsal cinsiyet eÅŸitsizliÄŸi ve ayrımcılığının yaÅŸamın her alanında yeniden üretildiÄŸini belirterek, kadın ve çocuklara yönelik ÅŸiddet, istismar ve cinayetlerin katlanarak arttığını söyledi.

CİNSİYETÇİ ROLLER MEŞRULAŞTIRILIYOR

Türkiye’deki eÄŸitim sisteminin de özellikle kadın ve kız çocuklarını geleneksel cinsiyet rollerini meÅŸrulaÅŸtıran bir noktada olduÄŸunu ifade eden Åžengül, bu durumun AKP-MHP iktidar bloÄŸunun muhafazakâr ve gerici cinsiyet anlayışı ile derinleÅŸtiÄŸini kaydetti. Geleneksel cinsiyet rollerini destekleyen ders kitaplarında, kız çocuklarının daha çok ev içi alana ya da bu rollerine uygun olan mesleklere yönlendirildiÄŸine iÅŸaret eden Åžengül, “Kız çocuklarına öğretmenlik, doktorluk, hemÅŸirelik gibi meslekler önerilirken, yöneticilik, tamircilik ve güç gerektiren iÅŸler erkeklere uygun meslekler olarak gösterilmektedir” dedi.

CİNSEL İSTİSMARIN ÖNÜ AÇILDI

Åžengül, kız çocuklarının okuldan, ekonomik ve toplumsal yaÅŸamdan koparılarak, toplumsal cinsiyet eÅŸitsizliÄŸi nedeniyle her türlü ÅŸiddete, istismara ve çocuk yaÅŸta evliliklere karşı savunmasız hale getirildiÄŸini ifade etti. Kız çocuklarına ve kadınlara dayatılan geleneksel yaÅŸam biçimi eÄŸitim müfredatı ile yeniden üretildiÄŸini ifade eden Åžengül, “Karma eÄŸitime yönelik müdahaleler, eÄŸitimin dinselleÅŸmesi ve çocukların geleneksel rol kalıpları ile yetiÅŸtirilmesine yönelik müfredatlar ÅŸiddetin ve cinsel istismarın da önünü açmaktadır” diye belirtti.

TALEPLER

Şengül, Milli Eğitim Bakanlığı ve Yükseköğretim Kurulu’na şu taleplerde bulundu:

  • “Siyasi iktidar, Milli EÄŸitim Bakanlığı ve Yükseköğretim Kurulu aracılığıyla uluslararası sözleÅŸmelere atılan imzaların gereÄŸini yapmalı, toplumsal cinsiyet eÅŸitliÄŸi eÄŸitimi tüm kademelerde ve üniversitelerin tüm bölümlerinde ders olarak okutulmalıdır.

  • EÄŸitim öğretim müfredatı, cinsiyet eÅŸitliÄŸi perspektifi esas alınarak yeniden düzenlenmelidir.

  • EÄŸitimde toplumsal cinsiyet eÅŸitsizliklerini ortadan kaldırmak ve kadınların yönetim düzeylerinde yer almalarını saÄŸlamak için cinsiyet eÅŸitliÄŸi saÄŸlayan mekanizmalar uygulanmalı, cinsiyet eÅŸitliÄŸinin esas alındığı bir çalışma yaÅŸamı ve ortamı saÄŸlanmalıdır.

  • Ä°stanbul SözleÅŸmesi’nin feshi iptal edilerek, sözleÅŸme etkin bir biçimde uygulanmalıdır.”

Eğitim Sen Adana Kadın Meclisi de aynı konuya ilişkin sendika binasında basın açıklaması yaptı.