Dünya Meteoroloji Örgütü uyardı: Ulusal sıcaklık rekorları kırılabilir

Dünya Meteoroloji Örgütü (WMO), yaşanan sıcak hava dalgası neticesinde bazı ülkelerde ulusal sıcaklık rekorlarının kırıldığını ve bunun küresel ısınmanın etkisiyle daha sık ve şiddetli görülebileceğini bildirdi.

WMO Sözcüsü Clare Nullis, Cenevre’de düzenlediği basın toplantısında, Kuzey Amerika, Avrupa ve Asya’da yaşanan sıcak hava dalgasına dikkat çekti. Nullis, Kanada’nın Britanya Kolumbiyası eyaletinde 49.6 dereceye ulaşan sıcaklığın, ülke tarihinin en yüksek değeri olduğunu söyledi.

Nullis, ABD’nin Kuzeybatı eyaletlerinde de rekor seviyede sıcaklıklar ölçüldüğünü, bunun sonucunda orman yangınları ve sağlık sorunları yaşandığını kaydetti. Nullis, Avrupa’da da sıcak hava dalgasının etkili olduğunu, Finlandiya, Estonya ve Rusya’nın bazı bölgelerinde ulusal sıcaklık rekorlarının kırılabileceğini ifade etti.

Nullis, Asya’da da Pakistan, Hindistan ve Çin’in bazı bölgelerinde aşırı sıcaklıklar görüldüğünü, bunun tarım ve su kaynakları üzerinde olumsuz etkiler yarattığını vurguladı. Nullis, bu durumun iklim değişikliğiyle bağlantılı olduğunu, küresel ısınmanın devam etmesi halinde daha sık ve şiddetli sıcak hava dalgaları yaşanabileceğini uyardı.

Nullis, küresel ısınmanın etkisinin ne olduğunu soran okuyucular için şöyle açıkladı: “Küresel ısınma, atmosferdeki sera gazlarının artmasıyla Dünya’nın ortalama sıcaklığının yükselmesi anlamına gelir. Bu da buzulların erimesine, deniz seviyesinin yükselmesine, ekosistemlerin bozulmasına ve hava olaylarının değişmesine neden olur. Küresel ısınma insan sağlığı, gıda güvenliği ve ekonomik faaliyetler üzerinde de ciddi tehditler oluşturur.”

Nullis, WMO’nun bu konuda bilimsel bir rapor hazırlamak için çalıştığını, raporun önümüzdeki haftalarda yayınlanacağını bildirdi. Nullis, ülkelerin iklim değişikliğiyle mücadele için acil adımlar atması gerektiğini de vurguladı.