Deprem bölgesinden yükselen en can yakıcı feryat: Çocuklarımız nerede?

Kahramanmaraş merkezli depremlerin üzerinden bir ay geçmesine karşın pek çok aile çocuklarına ulaşamıyor. Toplumun büyük bir kesimi kayıp çocuklara ne olduğunu sorarken yetkililerden tatmin edici bir açıklama gelmiyor.

Emniyet Genel Müdür Yardımcısı Resul Holoğlu, dün deprem bölgesinde 55 çocuk ile 140 yetişkinin arandığını belirtti. Ancak sahada çalışma yapan dernekler ve milletvekilleri kayıp çocuk sayısının 1000’e yakın olduğunu söylüyor.

CHP PM Üyesi ve Kadın Kolları Genel Başkanı Aylin Nazlıaka ise şu ana kadar kendilerine 125 kayıp çocuk ihbarı geldiğini belirterek “Deprem bölgesinden yükselen en can yakıcı feryadı duyun: Kayıp çocuklar nerede? Genel merkezimizde kurduğumuz ihbar hattımıza bugüne kadar toplam 125 kayıp çocuk bilgisi geldi. Gün gün takip ettiğimiz bu çocukların 81’i hâlâ kayıp! Bakanlık üzerine düşsün ve çocukları bulsun” çağrısı yaptı.

TBMM Çocuk İstismarını Araştırma Komisyonu’nun 8 Mart’ta gerçekleşen toplantısında Emniyet Genel Müdür Yardımcısı Resul Holoğlu’nun 51 çocukla ilgili kimlik tespiti yapıldığına ilişkin açıklamalarını değerlendiren Nazlıaka, şunları söyledi:

“Bakan Derya Yanık, kayıp çocukların akıbetine ilişkin yaptığı açıklamada, ‘Kayıp çocukların önemli bir kısmının sağlık kuruluşlarında olduklarını varsayıyoruz’ demişti. Ülkeyi varsayımlarla yönetiyorlar. Bu nedenle çocukların kaderi pamuk ipliğine bağlı! Bakan Yanık kimlik tespitinin sürdüğünü söylemişti. Holoğlu da, 51 çocuğun kimliklerinin tespiti amacıyla DNA örnekleri ve fotoğrafları alınarak kimliklendirme çalışmalarına devam edildiğini açıkladı. Bu ne hız! Gözlerimiz yaşardı. İçişleri Bakanlığı çok yavaş hareket ediyor. Ailelerin feryadı havada asılı kaldı.”

“Muhatap bulamıyoruz”

TBMM Çocuk İstismarını Araştırma Komisyonu’nda depremlerden etkilenen çocuklara ilişkin tartışma yaşandı. CHP Milletvekili Murat Emir, “Böylesine bir afetten sonra kayıp çocuklarımızın olması beklenebilecek bir şey ama çelişik rakamlar geldi. Bu gün itibarıyla kayıp çocuğumuz kaç tanedir” diye sordu. CHP Ankara Milletvekili Ali Haydar Hakverdi, partisinin Depremde Kaybolan Çocuklar Komisyonu’nun Aile Bakanlığı’nda muhatap bulamadığını belirterek, “Sayın bakandan randevu dahi alamadık” dedi.

“İstismara yol açar”

Genç ve çocuk psikiyatristi Doç. Dr. Veysi Çeri kayıp çocuk sorununun anlaşılabilir bir yanı olmadığını söyledi. Çeri, “Bu çocuklar ya enkaz altından çıkarılamadı ya da bir şekilde birileri tarafından alıkonuldu. Devletin acil olarak bu çocukları bulması gerekiyor. Çocukların duygusal ve cinsel açıdan ihmal ve istismar edilmesine yol açabilir” dedi. Çeri sözlerini şöyle sürdürdü:

“Çocukların zihinsel durumlarına uygun davran-mak gerekiyor. Tarikatlar çocuklara eğitim veren kişiler pedagojiden, çocuk dünyasından uzak olan ve kendi bildiklerine göre çocukları şekillendirebilen insanlar. Travma geçirmiş çocukların tarikatların himayesi altına girmesi onlara yapılabilecek en büyük kötülük. Bu çocuklar zaten yaralı. Bir an önce bulunup tedavi görmeleri gerekiyor.”