DEM Parti’den Seçmen Kaydırma Ä°ddiaları

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Yerel Yönetimlerden Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Rüştü Tiryaki, polis ve askerlerin gezici seçmen yapıldığına işaret ederek, binlerce seçmen kaydırmasını tek tek örnekleriyle birlikte açıkladı.

Tiryaki, IÄŸdır ve Siirt illerinde yaptığı tespitlere göre, AKP’nin seçim sonuçlarını etkilemek için seçmen taşıma ve kaydırıcılık gibi yöntemlere baÅŸvurduÄŸunu iddia etti.

IÄŸdır’da Bin 450 Seçmen Kaydırıldı

IÄŸdır merkezde Pir Sultan Abdal Mahallesi, 831’in Sokak, No:5 adresine bin 450 seçmen kaydedildiÄŸini belirten Tiryaki, bunların yalnızca 5’inin 14 Mayıs seçimlerinde merkezde oy kullandığını, diÄŸerlerinin ÃŽdir dışından getirildiÄŸini söyledi.

Tiryaki, kente baÄŸlı Konaklı mahallesindeki Kazım Karabekir Caddesi üzerinde yer alan bir adrese de iÅŸaret ederek, “6 ay önceki seçimde böyle bir adres yok. Bu adrese toplam 743 erkek seçmen kaydedilmiÅŸ. Adres Sorgulama Sistemi’nde burası Ä°l Emniyet Müdürlüğü. Bir iÅŸ yeri ve bu iÅŸ yerine 743 erkek seçmen kaydedilmiÅŸ” dedi.

1186 Seçmen Yurt Dışından IÄŸdır’a Kaydırıldı

2023 Mayıs seçimlerinde yurt dışı seçmen kütüğüne kayıtlı bin 186 seçmenin, 2024 yerel seçimlerinde oy kullanabilmeleri için IÄŸdır merkeze kaydırıldığını kaydeden Tiryaki, “Adeta bir seyyar seçmenden bahsediyoruz. Güvenlik birimlerini, polisi ve askeri bir dönem yurt dışına, bir dönem istediÄŸi ÅŸehirlere taşıyan bir siyasi iktidar var” dedi.

Siirt’te 2 bin 99 Seçmen Kaydırıldı

Siirt merkezden örnekler veren Tiryaki, “2019 yerel seçimlerinden HDP, bin 161 oyla kazanmış. En az 6 bin şüpheli seçmen tespit ettik. Hayali seçmenden bahsetmiyorum. Fakat şüpheli bir ÅŸekilde adreslere Siirt merkeze nakledilmiÅŸ binlerce kiÅŸiden bahsediyoruz. Yeni Mahalle Cengiz Topal Mahallesi, No:40; Mayıs seçimlerinde 10 seçmen kayıtlı. Åžimdi ne kadar artmış yüzde 20 bin 890 artmış. 2 bin 99 kiÅŸi kaydedilmiÅŸ. Tek bir adresten bahsediyoruz. Bunlardan yanlızca 10 tanesi Siirt merkez seçmeni. DiÄŸerleri tamamen dışarıdan getirilmiÅŸ kiÅŸiler” dedi.

Seçmen Kaydırma İhlalleri Yasal mı?

Seçmen taşıma ve kaydırıcılık, seçim kanununa göre suç teşkil eden bir eylemdir. Seçmen, seçmen kütüğüne kayıtlı olduğu ilçede oy kullanabilir. Seçmen taşıma ve kaydırıcılık, seçmenlerin iradesini etkileyerek seçim sonuçlarını etkilemek amacıyla yapılan bir usulsüzlüktür.

Seçmen taşıma ve kaydırıcılığın tespiti halinde, sorumlular hakkında adli ve idari soruşturma başlatılır. Adli soruşturma sonucunda, suçun işlendiğine kanaat getirilirse, sorumlular hakkında kamu davası açılır. İdari soruşturma sonucunda ise, sorumlular hakkında seçim yasakları uygulanabilir.

Seçmen Kaydırma İhlallerine Karşı Neler Yapılabilir?

Seçmen taşıma ve kaydırıcılık gibi seçim usulsüzlüklerini tespit etmek ve önlemek için çeşitli yöntemler kullanılabilir. Bu yöntemler arasında şunlar sayılabilir:

  • Seçmen kütüğünün düzenli olarak güncellenmesi: Seçmen kütüğünün düzenli olarak güncellenmesi, seçmen taşıma ve kaydırıcılığın önlenmesine yardımcı olabilir.
  • Seçmen kütüğünün halka açık olması: Seçmen kütüğünün halka açık olması, seçmenlerin kendi kayıtlarını kontrol etmelerine ve usulsüzlükleri tespit etmelerine yardımcı olabilir.
  • Seçmen sandıklarında kamera sistemi kullanılması: Seçmen sandıklarında kamera sistemi kullanılması, usulsüzlüklerin tespit edilmesini kolaylaÅŸtırabilir.

Seçmenler, seçim usulsüzlüklerini tespit etmeleri durumunda, ilgili mercilere şikayette bulunabilirler.