“Darwin’in varisi” ünlü biyolog Wilson vefat etti

Charles Darwin’in “varisi” olarak adlandırılan ünlü Amerikalı biyolog EO Wilson 92 yaşında vefat etti.

Charles Darwin’in “varisi” olarak adlandırılan ünlü Amerikalı biyolog EO Wilson 92 yaşında vefat etti.

EO Wilson Biyoçeşitlilik Vakfı, Dünyanın önde gelen doğa bilimcilerinden ve çevre korumacılarından olan Wilson’ın dün ABD’nin Massachusetts eyaletinin Burlington kentinde vefat ettiğini açıkladı. Ünlü biyoloğun ölüm nedeni hakkında bir açıklama yapılmadı.

BBC’nin haberine göre, ödüllü doğa bilimci Edward Osborne Wilson Harvard ve Duke Üniversitelerinde öğretim üyeliği yaptı. Karıncalar ve ekosistemler üzerinde uzmanlaşan Wilson, biyo çeşitlilikteki hızlı küresel azalmaya karşı mücadele kampanyaları açtı.

Alabama’nın Birmingham kentinde 1929’da doğan EO Wilson genç yaşlardan itibaren doğayla ilgilenmeye başladığını söylemişti. Balık tutarken bir balığın yüzgecinin gözünü yaralaması sonucu uzak görüşü zarar gören Wilson, yakından bakarak inceleyebileceği için karıncalar üzerine çalışmaya başladı.

13 yaşında ABD’deki ilk ithal karınca kolonisini keşfetti. Daha sonra Alabama Üniversitesi’nde eğitim gördü, Harvard’da doktorasını tamamladı ve orada onlarca yıl öğretim üyeliği yaptı.

Kariyeri boyunca 400’den fazla karınca türü keşfetti ve karıncaların birbirleriyle iletişim kurmak için salgılarını kullandıklarını kanıtladı.

En tartışmalı kitaplarından biri olan Sosyobiyoloji: Yeni Sentezler’de, bütün insan davranışlarının öğrenilen deneyimlerin ürünü değil, genetik olarak önceden belirlenmiş olduğunu savundu. 1975’de yayınlanan kitap nedeniyle bazıları kendisini ırkçılık ve cinsiyetçilikle suçladı.

Pulitzer Ödülü kazanın 1978’de yayımlanan İnsan Doğası Üzerine adlı kitabında ise, insan davranışı ve biyoloji arasındaki bu bağı geliştirdi ve seks ve ahlak ile ilgili değer alanları ele aldı.

Tutkulu bir doğa koruma kampanyacısı olan Wilson, yağmur ormanlarını ekonomik çıkar için yok etmenin bir Rönesans tablosunu yemek pişirmek için yakmaya benzediğini söylemişti.

Wilson serbest ve online bir veri tabanı olan Encyclopaedia of Life’ın (https://eol.org/) kurulmasında da önemli rol oynadı. Ansiklopedi bilim tarağından tanımlanan Yeryüzü’ndeki 1,9 milyon türü belgeliyor.