CHP’li BankoÄŸlu MESEM’i sordu: Ne sıklıkla denetleniyor?

CHP Bartın Milletvekili Aysu Bankoğlu, Mesleki Eğitim Merkezleri (MESEM) ile ilgili önemli bir soruşturma başlattı. Bankoğlu, MESEM kapsamında işyerlerinde yaşamını yitiren çocuk işçilerin durumunu TBMM gündemine taşıdı.

BankoÄŸlu, MESEM’in çocuk işçi sömürüsüne alet edildiÄŸini ve bu konuda yeterli denetim yapılmadığını iddia etti. BankoÄŸlu, “Çocuklarımız MESEM’de ÅŸantiyelerde, sanayide, inÅŸaatlarda ölüyor. Türkiye’nin gerçek beka sorunu budur” dedi.

BankoÄŸlu, bu yılın başında iki çocuk işçinin ölümüne dikkat çekti. BankoÄŸlu, “14 yaşındaki Arda’nın kafası sac büküm makinesine sıkıştı, 15 yaşındaki Erol Can’ın ise üzerine sunta bloklar devrildi. Sadece bu iki vahim olayın yaÅŸandığı ülkede bile yer yerinden oynaması gerekirken ne AKP’den ne bakanlıktan ses çıkmıyor. İşçi SaÄŸlığı ve Ä°ÅŸ GüvenliÄŸi Meclisi (Ä°SÄ°G) raporuna göre 2023 yılında en az 54 çocuk işçi hayatını kaybetti” dedi.

BankoÄŸlu, Milli EÄŸitim Bakanı Ziya Selçuk’a ÅŸu soruları yöneltti: “Bakanlığınızın MESEM kapsamında protokol imzaladığı ticari iÅŸletmeler hangileridir? Mesleki eÄŸitim merkezleri ne sıklıkla denetlenmektedir? Denetim olmasına raÄŸmen iÅŸ cinayeti yaÅŸanmasının gerekçeleri nelerdir? Ölümler sonrası bakanlığınızda herhangi bir istifa veya görevden alma olmuÅŸ mudur?”

BankoÄŸlu, bu soruların yanıtlanmasını ve MESEM’in çocuk işçilerin haklarını koruyan bir kurum haline gelmesini istedi.