back to top
Ana Sayfa Haber Dünya BM: Ekonomik paketlerin yüzde 1’i 700 milyon yoksula yeter

BM: Ekonomik paketlerin yüzde 1’i 700 milyon yoksula yeter

Birleşmiş Milletler (BM), koronavirüs pandemisi sürecinde dünyanın en yoksul 700 milyon insanına gelir, gıda ve sağlık desteği sağlanabilmesi için 90 milyar euronun gerekli olduğunu söyledi. Bu miktar, dünyanın en zengin 20 ülkesinin küresel ekonomiyi ayakta tutmak için ayırdığı 8 trilyon dolar değerindeki destek paketinin yalnızca yüzde 1’ine tekabül ediyor.

BM İnsani İşlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Mark Lowcock, uzmanların korona salgınının henüz dünyanın  en yoksul bölgelerine ulaşmadığı konusunda hemfikir olduklarını ancak gelecek 3 ila 6 ay içerisinde pik yapmasını beklediklerini hatırlattı.

Lowcock, dünya nüfusunun yüzde 10’unu oluşturan yaklaşık 700 milyon kişinin pandemi karşısında en savunmasız kesim olduğunu kaydetti. Bu nüfusun halihazırda insani yardım alan 30 ila 40 ülkede yoğunlaştığını kaydeden Lowcock, virüs yayıldıkça ve hükümetler kısıtlama önlemleri aldıkça bu kişilerin gelirlerinde büyük bir düşüş yaşanacağını kaydetti.

BM temsilcisi, “EÄŸer onları gelirdeki bu düşüşe karşı korumak istiyorsanız, bunu muhtemelen 60 milyar euroyla baÅŸarabilirsiniz” diye konuÅŸtu. Lowcock ayrıca, 30 milyar euroluk bir meblaÄŸ ile de açlık tehdidiyle karşı karşıya olan kimselerin gıdaya ve COVID-19 nedeniyle saÄŸlık hizmetlerine eriÅŸimlerinin mümkün olacağını ifade etti.

“10 yıllık dertten kurtarır”

Lowcock, 90 milyar doların üçte ikisinin Dünya Bankası ve Uluslararası Para Fonu (IMF) gibi uluslararası finans kuruluÅŸlarından gelebileceÄŸini söyledi. Lowcock, “Bu kuruluÅŸlar bazı insanlara nasıl yardım edeceklerini düzenleyen kuralları deÄŸiÅŸtirmeliler. ÖrneÄŸin, faiz oranlarını azaltmalı ve borç ertelemesine gitmeliler” diye konuÅŸtu.

Söz konusu maliyetin üçte ikilik kısmının bu kuruluÅŸlara daha fazla ödenek saÄŸlanmasıyla mümkün olacağını aktaran Lowcock, geriye kalan üçte birlik kısmın ise hükümetlerin kalkınma yardımlarında bir kereye mahsus bir yükselmeyle finanse edilebileceÄŸini söyledi. Lowcock, bir defaya mahsus yüzde 20’lik bir yükselmenin, kuruluÅŸları “10 yıllık bir sorunla uÄŸraÅŸma yükünden kurtaracağını” ifade etti.

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, 25 Mart’ta, pandemiyle mücadele edilebilmesi için OrtadoÄŸu, Asya, Afrika ve Güney Amerika’nın yoksul ve savaÅŸ yorgunu ülkelerine 2 milyar dolarlık mali yardım çaÄŸrısında bulunmuÅŸtu. Lowcock, bir aylık zaman diliminde 1 milyar doları aÅŸkın yardımın toplandığını belirtti. Söz konusu yardımın 300 milyon dolarlık kısmı Pazartesi akÅŸamı Almanya’dan geldi.

AP/BÜ,BK


Nokta Haber Yorum sitesinden daha fazla ÅŸey keÅŸfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.