Benzin, motorin ve LPG’ye zam geliyor

Rekor fiyatlara ulaşan benzin, motorin ve LPG fiyatlarına bir kez daha zam geliyor. Yarın geceden itibaren benzine 2.70, motorine 1.40 TL zam geliyor.

Akaryakıt fiyatlarındaki artışın nedenleri arasında küresel petrol fiyatlarındaki yükseliş, döviz kurlarındaki dalgalanma ve vergi oranları gösteriliyor. Türkiye’de akaryakıt fiyatlarına uygulanan Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) ve Katma Değer Vergisi (KDV) yüzde 60 ile yüzde 70 arasında değişiyor.

Benzin fiyatları son bir yılda yüzde 50’den fazla arttı. 2022 yılının başında litre başına 14 TL civarında olan benzin fiyatı, bugün itibarıyla 21 TL’yi aştı. Yarın yapılacak zamla birlikte benzin fiyatı 23.70 TL’ye yükselecek.

Motorin fiyatları da benzer bir trend izledi. 2022 yılının başında litre başına 13 TL civarında olan motorin fiyatı, bugün itibarıyla 21 TL’ye yaklaştı. Yarın yapılacak zamla birlikte motorin fiyatı 22.40 TL’ye çıkacak.

LPG fiyatları ise son bir yılda yüzde 30’dan fazla arttı. 2022 yılının başında litre başına 7.5 TL civarında olan LPG fiyatı, bugün itibarıyla 9.8 TL’yi buldu. LPG fiyatlarında da yakın zamanda bir zam bekleniyor.

Akaryakıt fiyatlarındaki artışın vatandaşların bütçesine ve ekonomiye olumsuz etkileri olacağı öngörülüyor. Uzmanlar, akaryakıt fiyatlarının enflasyonu, üretim maliyetlerini ve nakliye giderlerini artıracağını belirtiyor.

Akaryakıt fiyatlarındaki artışa karşı alınabilecek önlemler arasında vergi indirimi, akaryakıt tasarrufu ve alternatif enerji kaynaklarının kullanımı sayılıyor.