Avrupa Basın ve Medya Özgürlüğü Merkezi’nden Tolga Åžardan mesajı: Derhal serbest bırakılmalı

Avrupa Basın ve Medya Özgürlüğü Merkezi, gazeteci Tolga Åžardan’ın MÄ°T konulu yazısı nedeniyle sansür yasası kapsamında tutuklanmasına tepki göstererek bir açıklama yaptı. Açıklamada, gazetecilerin tutuklanmasının aynı zamanda halkın öğrenme hakkına yapılmış bir saldırı olduÄŸuna vurgu yapıldı. Ä°ÅŸte o açıklama:

“Gazeteciler kamuoyunun bilgilendirilmesinde önemli bir rol oynamaktadır. Ä°ÅŸlerini yaptıkları için onları tutuklamak öğrenme hakkımıza da bir saldırıdır. Uluslararası Gazetecilere Karşı Ä°ÅŸlenen Suçlarda Cezasızlıkla Mücadele Günü’nde gazeteci Tolga Åžardan’ın derhal serbest bırakılmasını talep ediyoruz.”

T24.com.tr internet haber sitesi yazarı, gazeteci Tolga Åžardan, MÄ°T’in CumhurbaÅŸkanlığı’na sunduÄŸu ‘yargı raporu’ hakkındaki yazısı gerekçe gösterilerek 1 Kasım 2023 tarihinde gözaltına alınmış ve hakimlik sorgusunun ardından “Sansür Yasası” olarak bilinen kanunun 29. maddesi olan ‘halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma’ suçundan tutuklanmıştır.

Bu olay, Türk Ceza Kanunu’nun (TCK) 217/A maddesi kapsamında halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma suçundan ceza alan ikinci gazeteci olması açısından dikkat çekmektedir. “Sansür Yasası” olarak bilinen 7418 Sayılı ‘Basın Kanunu Ä°le Bazı Kanunlarda DeÄŸiÅŸiklik Yapılmasına Dair Kanun’un tartışmalı maddelerinden biri olan ‘halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma’ suçu, kamu düzeni ve genel saÄŸlık gibi konularda gerçeÄŸe aykırı bilgiyi alenen yaymayı cezalandırmaktadır.

Gazetecilerin tutuklanması, basın özgürlüğü ve ifade özgürlüğü konularında uluslararası endiÅŸelere yol açmaktadır. Avrupa Basın ve Medya Özgürlüğü Merkezi, bu olayın gazetecilere yönelik baskıları artırdığına ve halkın bilgi alma hakkının kısıtlandığına dikkat çekerek gazeteci Tolga Åžardan’ın derhal serbest bırakılmasını talep etmektedir.