Yaşam ve doğa dostu, Lisinia

Lisinia Doğa adını M.Ö. 300’lü yıllardan kurulmuş Psidya uygarlığından alır. Lisinia kelime anlamı Doğan ve batan güneşin, ay ışığının sudaki parıltısı anlamı taşıyor.

2005 yılında Yaban Hayatı Rehabilitasyon Merkezi olarak çalışmalarına başlamış. Ve burada gelecek nesillerin sağlığı, temiz bir dünya, onurlu insan ve doğa yaşamı için Veteriner Hekim Öztürk Sarıca tarafından kurulmuştur. Aynı yıl yedi yeni alt projeyle doğa için destek ve hibe almadan çalışmalarını sürdürmüştür. 2014 Lavanta Deresi Projesiyle beraber sürdürülebilir tarıma dayalı bir yapıya kavuşmuştur.

Hala bu alanda farklı farklı projeler hayata geçirilerek çalışma alanını yaşamı ilgilendiren her alana genişletmeye çalışmaktadır. Bunların başlıcalar sıra ile şunlardır:

*Yaban Hayatı Rehabilitasyon Merkezi.

*Kansersiz Gelecek Elimizde.

*Lisinia’dan Dünya’ya; Yaşamak için Burdur Gölünü Yaşat .

*Lisinia Doğa Okulu.

*Gönüllü Doğa Koruyucusu.

*Lisinia Enerjisini Doğadan Alıyor.

*Ekolojik Üretim/ Doğa Dostu Tarım Uygulamaları.

*Yerli Bitki/ Hayvan Türlerinin Üretimi ve Gen Muhafazası. Gibi alanlarda faaliyetlerini gönüllülerin desteğiyle sürdürmektedir.

Uluslar arası alanda üne kavuşmasına rağmen ve Uluslar arası bir çok ödül almasına rağmen, Ulusal ölçekte yeterince tanınmamıştır.

Kendi meyve ve sebze bahçeleri, Lavanta tarlaları vb. birçok ürün bizzat kendileri tarafından üretilmektedir. Sağlıklı gıda ve sağlığa faydalı krem ve yağları artık birinci elden kendi üretim merkezlerinden yapmaktadırlar.

“Lisinia Doğa sera etkisini azaltması, kimyasal kirlilikler, tasarrufu su kullanma yöntemleri üzerine çalışmalarını sürdürmektedir. Hiç su tüketmeyen ya da damla sulama yöntemleriyle yetişen aromatik bitki projesini başlatmıştır. Aromatik bitki projesi ile gül, lavanta, kekik, adaçayı, ardıç, şakayık, limon ve melisa üretimleri 2 milyon ton su tasarrufu sağlamıştır. Suyun tasarrufu yanında sıfır kimyasallı üretimin doğaya katkısı çok büyüktür.”

Yurt içi ve dışına bu aromatik bitkilerden üretilen ürünler satılmaktadır. Kısaca doğa dostu ve koruyucu bir çalışma ile büyük bir iş başarmışlardır. Orada gönüllüler sizi karşılayıp bilgilendirmekte, lavanta çayı ikramı ile hoş zaman geçirmenizi sağlamaktadır. Gelen guruplara Öztürk Sarıca bizzat bilgilendirmektedir. Gidilip görülmeye değer bir hizmet.

Not: Öztürk Sarıca kanser hastalığı dolayısıyla kaybettiği dört yakınından sonra bu işe koyulmuş ve yılmadan da devam etmektedir. Takdire değer bir enerji ve istekle bu işe devam etmektedir. Tüm engellemelere ve sabotaj girişimlerine rağmen. Kendisini ve tüm gönüllüleri içten kutluyorum.