Antarktika’da ‘Paris’in 15 katı büyüklüğünde’ buz dağı koptu

Antarktika’da bin 550 kilometrekarelik bir buz kütlesinin güçlü bir gelgit sonucu koptuÄŸu açıklandı.

Ä°ngiliz kutup araÅŸtırma kurumu British Antarctic Survey (BAS), kopuÅŸun pazar günü yaÅŸandığını, Antarktika’nın ısınma tehdidi ile karşı karşıya olmasına raÄŸmen bunun iklim deÄŸiÅŸikliÄŸinden kaynaklanmadığını açıkladı.

Fransa’nın baÅŸkenti Paris’in 15 katından daha büyük olduÄŸu belirtilen kütlenin Chasm-1 olarak adlandırılan ve mevcut bir çatlağı geniÅŸleten güçlü bir gelgit sırasında koptuÄŸu bildirildi.

Ayrılmanın beklendiÄŸinin altını çizen buzulbilimci Dominic Hodgson, “Bu, Brunt Bariyeri’nin doÄŸal bir davranışı. Bunun iklim deÄŸiÅŸikliÄŸiyle bir ilgisi yok” dedi.

İki yıl önce de aynı bölgede neredeyse aynı büyüklükte bir buz dağı oluşmuştu.

Bilim insanları kırılmayı rekor sıcaklıklara bağlamasa da 2022 yılı sıcaklık kayıtlarının tutulmasından bu yana en sıcak 5. sene olarak kayıtlara geçmiş durumda.

Avrupa iklim deÄŸiÅŸikliÄŸi programı Copernicus, Åžubat 2022’de buzulun boyutunun 44 yıllık uydu gözlemlerinde kaydedilen en düşük seviyeye ulaÅŸtığını kaydetti.

2017 yılında buz kütlesinden kopan bir buz dağı 2021’de 4 bin kilometre kuzeyde tamamen erimiÅŸ, bu da besin barındıran 150 milyar tondan fazla tatlı suyun denize karışmasına yol açmıştı.

Bilim insanlarında bu fenomenin kırılgan ekosistem üzerindeki etkisi endişe yaratmıştı.