BBCTürkçe’nin haberine göre Amazon’un sesli asistanı Alexa, 10 yaşındaki bir kız çocuğundan yarı takılı bir fişin uçlarına bozuk para ile dokunmasını istedi. Gelişme üzerine Amazon, sesli asistanını güncelleyerek hatayı giderdiğini duyurdu.
Küçük kızın annesi Kristin Livdahl, Twitter’da yaşananları şöyle anlattı:
“Daha önce YouTube’da bir [beden eğitimi] öğretmeninden, ayağınızdaki bir ayakkabıyla uzanmak ve yuvarlanmak gibi bazı fiziksel meydan okumalar izleyip, bunları yapıyorduk. Dışarıda hava kötüydü. [Kızım] sadece bir tane daha yapmak istedi.”
O sırada Amazon Echo asistanı, internette bulduğu bir meydan okumaya önerdi ve “Bir telefon şarj cihazını prizin yarısına kadar takın, ardından açıktaki uçlara bozuk para ile dokunun” dedi.
Livdahl, duruma “Hayır, Alexa, Hayır!” diye bağırarak müdahale ettiğini belirtti. Kızının “böyle bir şey yapmayacak kadar akıllı” olduğunu da söyledi.
Amazon, BBC’ye yaptığı açıklamada, asistanın gelecekte böyle bir aktivite önermesini önleyecek şekilde Alexa’yı güncellediklerini söyledi.
Hatanın farkına varır varmaz, düzeltmek için hızla harekete geçtiğini söyleyen Amazon, “Müşteri güveni, yaptığımız her şeyin merkezinde yer alıyor ve Alexa, müşterilere doğru, alakalı ve yardımcı bilgiler sağlamak için tasarlandı” dedi.
“Kuruş meydan okuması” olarak bilinen bu tehlikeli aktivite, yaklaşık bir yıl önce TikTok ve diğer sosyal medya sitelerinde yayılmaya başladı.
Birçok metal elektriği iletiyor ve bunların elektrik prizlerine takılması elektrik çarpmalarına, yangınlara ve diğer hasarlara neden olabiliyor.
İngiltere’de, Carlisle East İtfaiye Müdürü Michael Clusker 2020’de The Press gazetesine verdiği demeçte, bu tehlikeli meydan okumaya karşı uyarıda bulunmuş ve, “Parmaklarınızı, ellerinizi ve kollarınızı kaybedebileceğinizi biliyorum” demişti.
ABD’deki itfaiye yetkilileri de bu sözde meydan okumaya karşı çıkmışlardı.
Alexa nedir?
Alexa’yı sadece dijital bir kişisel asistan olarak düşünmek kolaydır. Genellikle Alexa olarak anılan Amazon Alexa, sesli komutlarla kontrol ettiğiniz özel cihazlara entegre edilmiş bir bilgisayar programıdır. En iyi bilinen cihaz türü, Amazon Echo akıllı hoparlör serisidir.
Bu bilim kurgu gibi görünüyorsa, bunun nedeni biraz öyle olmasıdır. Alexa yaratıcıları, Star Trek teknolojisinden ilham alarak üretmişlerdir.
Alexa, yaratıcıların algoritmalarını insan düşünce sürecini taklit edecek şekilde yapılandırdığı anlamına gelen bir yapay zeka programıdır. Teknik özellikler bir yana, Alexa etkileşimlerinin bir insan asistanı gibi davranmayı amaçladığı anlamına gelir.
- Bilim İnsanları, Bazı Kişilerin Neden Covid Olmadığını Buldu - 21 Haziran 2024
- Tüketicinin İyimserliği Azalıyor - 21 Haziran 2024
- Akşener, Erdoğan’dan Ne İstedi? - 7 Haziran 2024