MEB eliyle çocuklar işçiliğe özendiriliyor

Üsküdar İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ve Üsküdar Belediyesi ‘Hem işim var hem okulum’ isimli bir proje başlattı. Projede öğrencilerin 1 gün okulda 4 gün işyerinde olacağı açıklandı. Okullara afişleri asan projenin sloganı ise “Üsküdar’da diplomasız, belgesiz ve işsiz genç kalmasın” oldu.

Bir Gün Gazetesi’nden Seda BALMUMCU‘nun haberine göre, öğrencileri eğitimin dışına çıkmaya teşvik eden afişte şu sorular kullanıldı: “Lise müfredatı size ağır mı geliyor? İşiniz var, belgeniz mi yok? Devamsızlık sorunu mu yaşıyorsunuz? Her gün okula gitmek size zor mu geliyor?”

Afişte ayrıca maddeler halinde şu özendirici ifadeler kullanıldı:

• Haftada bir gün okul, dört gün işyerinde çalışmak,
• Bütçenize katkıda bulunmak,
• Genel Sağlık Sigortası’ndan ücretsiz faydalanmak,
• Kalfalık-Ustalık belgesi almak,
• Mesleki ve Teknik Anadolu lisesi diploması almak,
• İş garantili nitelikli çalışan olmak istiyorsanız bu proje tam size göre.

Eğitim Sen İstanbul 2 No’lu Şube bu duruma tepki gösterdi. Sendikadan yapılan açıklamada şu ifadeler kullanıldı: “Üsküdar İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü, öğrencileri örgün eğitimin dışına çıkarmak için okullarda propaganda yapıyor! Öğrencilerin okul ve iş hayatını birlikte sürdürecekleri üzerinden yapılan propaganda zorunlu eğitimden, örgün eğitimden vazgeçildiği anlamına gelmektedir. Devlet zorunlu eğitim kapsamındaki çocukları işverene ucuz işgücü olarak sunamaz. Neoliberal eğitim modelinin geldiği nokta çocuk haklarına, çocukların eğitim hakkına yapılan saldırıyı gözler önüne sermekte. Çocuk işçiliğinin devlet eliyle meşrulaştırılması anlamı taşıyan bu uygulamadan derhal vazgeçilmelidir. .”