Almanya’da idam referandumu yapılamaz

Alman meclisinin raporunda, Türkiye’de idamın referanduma götürülmesi halinde federal hükümetin Almanya’da oy kullanılmasını yasaklayabileceÄŸi hatta Türk hükümetinin olası talebini reddetmekle yükümlü olacağı bildirildi.

Türkiye’de idam cezasının yeniden getirilmesi için bir referandum yapılması durumunda federal hükümetin böyle bir referandum için Almanya’daki Türk seçmenlerin oy kullanmasına izin vermeyebileceÄŸi açıklandı. Saarbrücker Zeitung’un konuya iliÅŸkin yer verdiÄŸi haberde Federal Meclis’in Bilimsel Hizmetler Dairesi’nin raporu kaynak gösterildi. Federal Meclis Avrupa Ä°ÅŸleri Komisyonu BaÅŸkanı Gunther Krichbaum’un baÅŸvurusu üzerine hukukçular tarafından hazırlanan bilirkiÅŸi raporuna göre; Türkiye’de idam cezasının geri getirilmesine yönelik bir referandum yapılması halinde Alman hükümeti sadece ekstra kurulacak seçim lokallerinde deÄŸil aynı zamanda konsolosluk ve büyükelçiliklerde de oy kullanma iÅŸlemlerini yasaklayabilir.

Raporda federal hükümetin “anayasa ve uluslararası hukukun sarsılmaz ilkeleri” söz konusu olduÄŸunda Türk hükümetinin oylama talebine “ret” kararı verme yükümlülüğü bulunduÄŸu bildirildi.

Krichbaum: Yasağa uyulması için elimizden geleni yapmalıyız

Söz konusu bilirkiÅŸi raporunu talep eden Hristiyan Demokrat Birlik partili (CDU) Gunther Krichbaum Saarbrücker Zeitung’a yaptığı açıklamada “Tabii ki böyle bir yasaklamada polis zoruyla diplomatik temsilciliklere girilmez. Ancak yasaÄŸa uyulması için elimizden geleni yapmamız gerekir” diye konuÅŸtu.

Bununla birlikte Krichbaum, idam cezasının geri getirilmesi için Türkiye’de referanduma gidilmesi durumunda Avrupa’nın ortak bir tepki vermesi gerektiÄŸinin altını çizdi. Söz konusu referandum için oy verme iÅŸlemlerinin tüm AB üyesi ülkelerde yasaklanması gerektiÄŸini vurgulayan Krichbaum, bunu “Bu insanlık dışı ceza biçimi AB’deki temel haklar ile çeliÅŸmektedir” diyerek gerekçelendirdi.

Alman yasalarına göre, bir baÅŸka ülkenin oy verme iÅŸlemlerinin Almanya’da da yapılabilmesi için söz konusu ülke tarafından seçimlerden önce baÅŸvuruda bulunulması gerekiyor. Yapılan baÅŸvuruya Alman hükümeti  izin verip vermemekle yetkili. Federal hükümet, Almanya’daki Türk seçmenlerin 2014 yılında cumhurbaÅŸkanlığı seçiminde, 2015 yılındaki 7 Haziran ve 1 Kasım genel seçimleri ile son olarak anayasa referandumunda oy kullanabilmelerine izin vermiÅŸti.  Oy verme iÅŸlemleri hem kurulan seçim lokallerinde hem de diplomatik temsilciliklerde yapılabilmiÅŸti.

Daha önce sık sık parlamentodan çıkacak bir idam kararını onaylayacağını söyleyen CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan anayasa referandumu gecesi yaptığı konuÅŸmada “Bir halk oylaması da idam için yaparız” diye konuÅŸmuÅŸtu.

©Deutsche Welle Türkçe