Alman siyasetçiler Türkiye’ye yaptırım istiyor

Alman Hristiyan Demokrat, YeÅŸiller ve Sol Partili politikacılar Türkiye’ye yönelik daha sert yaptırımların uygulanmasını talep ediyor.

Türkiye ile Almanya arasında yaÅŸanan gerilim nedeniyle Alman siyasetçilerden Ankara’ya yönelik daha sert yaptırımlar uygulanmasını talep eden sesler yükseliyor. Die Welt gazetesi Alman siyasetçilere Türkiye’ye yönelik izlenmesi gereken tutuma iliÅŸkin görüşlerini sordu.

Alman Federal Meclisi Hristiyan Birlik (CDU/CSU) Grubu Dış Politika Sözcüsü Roderich Kiesewetter, “CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan’ın yakınlarının Avrupa’da malvarlığı” olup olmadığının incelenmesini istedi. Hristiyan Demokrat Birlik (CDU) parti milletvekili Kiesewetter, Türkiye ile gerilimin tırmanması durumunda, gerektiÄŸinde bu malvarlığının dondurulabileceÄŸini ifade etti.

CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan’ın siyasetine farklı platformlarda yaptırım uygulanabileceÄŸine iÅŸaret eden Kiesewetter, Avrupa BirliÄŸi (AB) ve NATO’nun Türkiye’deki insan hakları ihlallerini gündemlerine alması gerektiÄŸini dile getirdi.

ABye üyelik öncesi mali yardımlar kesilsin”

Sol Parti Grubu Dış Politika Sözcüsü Stefan Liebich de Türkiye’ye yönelik daha sert bir siyaset izlenmesi gerektiÄŸini görüşünde. Bu çerçevede, AB ve NATO’ya sorumluluk düştüğüne iÅŸaret eden Liebich, “AB’nin üyelik öncesi yardımları kesmesi için hepimizin çaba göstermesi gerekiyor. Mülteci anlaÅŸmasının da feshedilmesi, tüm silah ihracatına son verilmesi, Hermes kredi ve yatırım garantilerinin tamamen durdurulması ÅŸart” dedi. Liebich, Türkiye’nin NATO’ya tam üyeliÄŸinin de artık mümkün olamayacağını dile getirdi.

“Baskının yanı sıra diyaloÄŸa ihtiyaç var”

YeÅŸiller partili Omid Nouripour’ya göre ise Türkiye’ye yönelik siyasetin AB ve NATO içinde konuÅŸulması giderek önem kazanıyor. Nouripour, “Batıda bir çok kiÅŸi uzun vadede eÄŸer Türkiye’yi partner olarak kaybedersek bunun ne anlama geleceÄŸinin bilincinde deÄŸil. Bu nedenle baskının yanı sıra diyaloÄŸa da ihtiyacımız var” ÅŸeklinde konuÅŸtu.

Sosyal Demokrat Parti Grubu Dış Politika Sözcüsü Niels Annen ise Türkiye ile diyaloÄŸun sürdürülmesi gerektiÄŸini vurguladı. Annes, Almanya DışiÅŸleri Bakanı Sigmar Gabriel’in Türkiye’ye yönelik siyasette deÄŸiÅŸikliÄŸe gitmesini de övdü.

Gabriel, temmuz ayı sonunda yaptığı açıklamada, Türkiye’ye yönelik daha sert bir çizgi izleneceÄŸinin iÅŸaretini vermiÅŸti. Bunun sonucunda, Türkiye’de faaliyet gösteren Alman firmalarına verilen Hermes yatırım ve kredi garantilerinin 1,5 milyar euro ile sınırlandırılması kararı alınmıştı. Bunun yanı sıra Berlin, AB’ye Türkiye ile Gümrük BirliÄŸi’nin geniÅŸletilmesini desteklemeyeceÄŸi sinyalini vermiÅŸti.

Kaynak: DW