‘Alkol satış yasağı’ gerekçesiyle kesilen ceza Anayasa’ya aykırı bulundu

Çanakkale’de Diren Büfe’ye “alkol satış yasağı” sırasında “alkollü içki sattığı” gerekçesiyle kesilen ceza Çanakkale 2. Sulh Ceza Hakimliği tarafından bozuldu.

Sendika.Org’un haberine tekel büfesi işleten Deniz Öztürk isimli yurttaş Çanakkale Valiliği’nin İl Umumi Hıfzıssıhha Kurulu’nun 30 Nisan’daki kapatma sürecinde alkol satış yasağı ve tekel büfelerinin açılmaması yönündeki kararını İdare Mahkemesine taşıdı.

Öztürk’ün davası basına yansıyınca polisin takibi de arttı. Öztürk’ün akşam saatlerinde dükkânında kalan bilgisayarını almak için aşağı inmesinin ardından polisler “dükkânını açtığı” bahanesiyle para cezası kesmişti. Hakimlik, cezaya itiraz eden Öztürk’ü haklı bularak cezayı iptal etti.

Sendika.Org’un Öztürk’ün avukatlarına dayandırdığı haberine göre kararda olağan koşullarda anayasal hak ve özgürlüklerin Cumhurbaşkanlığı Kararnameleriyle sınırlandırılamayacağı, sınırlandırmanın ancak kanunla yapılabileceği ifade edilerek ilgili Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi’nin Anayasa’ya aykırı olduğuna kanaat getirildi.

Alkol satış yasağını mahkemeye taşıdığı için polis takip etmeye başlamıştı

30 Nisan’da ilan edilen “tam kapanma” sırasında hükümetin talimatı doğrultusunda “tekel büfelerinin kapalı olması ve market, bakkal, büfe gibi yerlerde alkol ürünün satılmaması” kararı alınmıştı.

Çanakkale’de tekel büfesi işleten Deniz Öztürk isimli yurttaş Çanakkale Valiliği’nin İl Umumi Hıfzıssıhha Kurulu’nun İçişleri Bakanlığı’nın genelgesi doğrultusunda aldığı karar nedeniyle kapatma döneminde dükkânını kapatmak zorunda kaldı. Bunun üzerine Öztürk, ilgili karar hakkında yürütmesinin durdurulması ve iptali için Çanakkale İdare Mahkemesine başvurdu.

Öztürk’ün dava açması ve davanın basında yer almasının ardından polisin tacizi de başladı. Büfesinin üst katında yaşayan Öztürk’ün akşam saatlerinde dükkânında kalan bilgisayarını almak için aşağı inmesiyle polisin gelmesi bir oldu. Polisin Öztürk’e işyerinin açık olmaması gerektiğini söylemesi üzerine Öztürk de bilgisayarını almak için girdiğini ve hemen çıkacağını söyledi. Öztürk’ün dükkânda vakit geçirmemesine ve herhangi birine satış yapmamasına rağmen polis, 900 TL idari para cezası kesti.

‘Anayasal hak ve özgürlükler Cumhurbaşkanlığı Kararnameleri’yle sınırlandırılamaz’

Öztürk, İdare Mahkemesi’ne yaptığı başvurunun yanı sıra kesilen para cezasına itiraz için Çanakkale 2. Sulh Ceza Hakimliğine başvurdu. Çanakkale 2. Sulh Ceza Hakimliği, Öztürk’ün itirazını haklı buldu.

Hakimlik, verdiği kararda Öztürk’ün İdare Mahkemesine yaptığı başvuru konusuna da girerek olağan koşullarda anayasal hak ve özgürlüklerin Cumhurbaşkanlığı Kararnameleri’yle sınırlandırılamayacağı, sınırlandırmanın ancak kanunla yapılabileceğini ifade etti.

1593 sayılı Umumi Hıfzıssıhha Kanununun 64. maddesine de değinen hakimlik, tekel büfelerin kapatılmasının salgın hastalıklarda 7 maddeyle sıralanmış olan alınacak tedbirlerin herhangi birine uygun olmadığı ve Covid-19’un 57. maddede belirtilen hastalıklardan olmadığı gerekçesiyle idarece uygulanan idari para cezasını hukuki dayanaktan yoksun olduğundan bahisle Öztürk’e kesilen idari para cezasını kaldırdı.

Öztürk’ün İdare Mahkemesi’ndeki alkol satış yasağının durdurulması ve iptali için açtığı dava hâlâ sürüyor.