Afgan kadın: ‘Benim gibi sesini çıkaranları öldürerek diğerlerini susturmak isteyecekler’

Ayşe Hurram, Taliban’ın Afganistan’da yönetimi ele geçirdiği ilk geceyi uykusuz geçirdi. Hurram, havada silah sesleri, yabancı güçlerin ülkeden tahliye edilmesiyle ilgili yaşanan telaş ve Kabil’in yeniden içine kapandığı bu sürecin ruhunda derin yaralar açtığını söylüyor.

“Bütün ülkenin, her şeyin bir anda çökmesi…Bu benim için dünyanın sonu.” diyor 22 yaşında öğrenci olan Ayşe Hurram.

Aynı zamanda Birleşmiş Milletler nezdinde Afgan gençlerini temsil eden Hurram önümüzdeki aylarda Kabil Üniversitesi’nden mezun olacak.

Ancak pazartesi günü okuluna gitmek isteyen Hurram, üniversite kampüsüne alınmadı. Hurram gibi yüz binlerce kadın öğrenciyi belirsiz bir gelecek bekliyor.

Göz yaşlarına hakim olamayan Hurram, “Bütün dünya ve Afgan liderler beni ve Afgan gençlerini hayal kırıklığına uğrattı” diyor.

Taliban 1996 ile 2001 yılları arasında yönettiği Afganistan’da kadın öğrencilere ne okuma ne de çalışma izni vermişti.

Hurram korkmakta haklıydı.

Taliban liderleri, bu kez kadın haklarına saygı duyacaklarını ve işlerine dönebileceklerini söylüyor. Ancak bunun şeriat hukuku içinde olacağı söyleniyor. Yönetime el koyan Taliban’ın henüz ortaya koyduğu bir yol haritası yok.

Bir başka kadın Rada Akbar’ın sosyal medya hesabı, Taliban yönetimi ele geçirdikten sonra ‘kırık kalp’ emojileriyle doldu.

33 yaşındaki Akbar, Taliban’ın kadın görsellerine toleranslı davranmaması nedeniyle, ‘tüm kadınların kamu alanlarından silineceğini’ söylüyor.

Akbar, “Benim gibi sesini çıkaranları öldürerek, geri kalanları (kadınlar) susturmak isteyecekler” diyor.